Попередній президент Петро Порошенко не хоче коментувати стенограму розмов його наступника Володимира Зеленського з американським колегою Дональдом Трампом. Водночас партія Порошенка вимагає появи у Верховній Раді генерального прокурора Руслана Рябошапки.

“Щодо скандалу навколо Зеленського і Трампа. Позиція перша: безумовно, що цей скандал дуже шкідливий для України.

Позиція друга: я не буду коментувати телефонні розмови президентів інших країн. Вважаю, це не та справа, якою я маю займатися.

Позиція третя: останні 5 років ми отримали безпрецедентну двопартійну підтримку з боку американських конгресменів, сенаторів, президентів та народу США. Необхідно для нас зберегти двосторонню підтримку”, – заявив Порошенко у Twitter.

Натомість партія “Європейська солідарність” викликала генпрокурора до парламенту для пояснень слів Зеленського в оприлюдненій стенограмі.

“Окремо наголосимо, що хизування президента України тим, що новий “генеральний прокурор є 100% його людиною” ставить під сумнів можливість не політизованої, неупередженої, незаангажованої роботи прокуратури і правосуддя в Україні в цілому”, – заявили там.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа, якій передуватимуть розслідування у комітетах нижньої палати Конгресу.

Приводом для цього стала телефонна розмова Трампа з Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня. Американського лідера запідозрили у тиску на українського колегу у справі сина свого потенційного конкурента на виборах 2020-го у США Джо Байдена.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. У ній Трамп дійсно згадує ім’я Байдена-молодшого і нібито просить звернути увагу на його справу в Україні. На що Зеленський каже, що наступний генпрокурор (після Юрія Луценка. – Gazeta.ua) 100% “його людина”, і “він гляне на ситуацію”.