Ключовою реформою для України є реформа системи правосуддя.

Таку думку в інтерв’ю “Європейській правді” висловив Вільям Тейлор, глава посольства США в Україні.

“Потрібні нові судді, новий рівень їхньої кваліфікації. Судам мають довіряти українські громадяни, а це можливо лише якщо рішення будуть об’єктивними, заснованими на праві, а не на грошах”, сказав він.

На друге місце Тейлор ставить земельну реформу.

“Понад десятиріччя тому, коли я був послом, ми так само говорили про земельну реформу! Це не буде простим рішенням, але воно потрібне! Це допоможе зростанню економіки, що означає і нові робочі місця, і зростання доходів”.

За словами президента Володимира Зеленського, земельну реформу в Україні проведуть 2019-го, а ринок землі відкриють 2020-го.

Нині в Україні діє мораторій на продаж землі. Це означає, що власники земельних паїв не можуть ними повністю розпоряджатися, а точніше можуть лише здавати паї в оренду. Востаннє мораторій продовжували 2018-го. Тоді Мінекономрозвитку пропонував президенту ветувати цей закон, адже він порушує право українців на власність.

За оцінками Світового банку, відкриття ринку землі в Україні дозволило б підвищити ВВП на 0,6-1,6 відсоткових пункти і залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій на рік.