У Державну думу рф внесено два законопроекти, що передбачають запровадження відповідальності за поширення зображень, що оспорюють територіальну цілісність росії. Такими, наприклад, можуть вважатися географічні карти, у яких анексований Крим чи південні Курильські острови, належність яких заперечує Японія, позначені не як частина російської території. За їх виготовлення та демонстрацію громадянам загрожуватиме штраф або арешт до 15 діб, юридичним особам – штраф до 1 млн. рублів (близько 613 тис грн, – ред).

Про це пишуть Українські Новини.

Як уточнює російське ТАРС, відповідальність буде накладена і у випадках “поширення екстремістських матеріалів, які не включені до федерального списку екстремістських матеріалів, але визнані екстремістськими відповідно до чинного законодавства”.

Автором законопроекту стали депутат Держдуми Василь Піскарьов та його заступники Анатолій Виборний та Ернест Валєєв. Піскарьов згадав випадок зі шпалерами для дитячої кімнати, що продавалися в магазинах будматеріалів, із зображенням карти світу, де Крим був позначений як частина України, і заявив, що такі інциденти треба вважати частиною “гібридної війни, розв’язаної Заходом проти рф”.