Голова правління ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін назвав голосування 44 депутатів “Слуги народу” проти закопроекту, який дозволяє прослуховувати депутатів, їхнім першим “зашкваром”.

Таку оцінку він зробив у блозі на “Українській правді”.

Шабунін вказав, що без ухвалення президентського законопроекту №1009 зняття депутатської недоторканності буде заблокованим.

Депутати вже виключили з Конституції норму щодо свого імунітету, але в Кримінально-процесуальному кодексі та законі “Про статус народного депутата України” є норми, які вимагають дозволу парламенту на прослуховування чи обшуку депутата. Тобто за наявності цих норм у законодавстві зміни до Конституції можуть не дозволити розслідувати діяльність нардепів.

“А як їх розслідувати, якщо для слідчих дій по них все одно треба дозвіл Ради? А якщо не можна нормально розслідувати, то до вручення підозри та затримання навіть не дійде. І що толку, що підозру тепер можна без дозволу Ради вручити, якщо зібрати для неї докази і далі буде майже не можливо?!”, написав Шабунін.

“Так от, схоже, що частина “слуг народу” дуже хоче зберегти свою депутатську недоторканність. Це при тому, що і вони, і Зеленський обіцяли її скасувати. Так само вони обіцяли дозволити НАБУ самостійну прослушку і скасувати правку Лозового”.