Генеральна прокуратура України не має законних підстав вимагати від Офісу президента спростування або підтвердження публічних заяв прес-секретаря глави держави Юлії Мендель. Йдеться про її скандальну заяву про те, що Збройні Сили України обстрілюють мирних жителів Донбасу.

“Порядок отримання документів закріплений у главі 15 КПК України “Тимчасовий доступ до речей і документів”. При цьому стаття 159 КПК України встановлює, що такий тимчасовий доступ можливий тільки на підставі ухвали слідчого судді. У зв’язку з цим лист і запит, що надійшли в Офіс президента, повернено Генпрокуратурі без розгляду”, – йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті президента.

У Зеленського вважають, що підставою для направлення запиту про витребування документів є розслідування слідчим кримінального провадження.

“Порядок розслідування кримінального провадження, відповідно до статті 1 КПК України, визначається лише кримінальним процесуальним законодавством. Таким чином, для здійснення будь-яких дій (зокрема витребування документів) слідчий повинен керуватися конкретною нормою КПК України, а посилання на статтю 93 КПК України як законну підставу для збору доказів є помилковою”, – підкреслюють в Офісі президента.

Нагадаємо, 3 липня Генпрокуратура направила запит в Офіс президента про підтвердження або спростування заяви прес-секретаря глави держави Юлії Мендель про обстріл на Донбасі українськими військовослужбовцями цивільних об’єктів.