Земельну реформу в Україні погодять до кінця 2019 року.

Про це в інтерв’ю Bloomberg заявив заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук, який відповідає за блок економічного розвитку та продовження реформ.

“У нашій команді є розуміння, що якщо цього не зробити цього року, то буде (зробити Gazeta.ua) досить складно”, сказав він.

Журналістка видання називає реформу “непопулярною у суспільстві” та “відкладену на роки”.

Гончарук також додав, що модель відкриття ринку землі обговорюють зі Світовим банком. Найліберальніший варіант може збільшити ВВП України на 3 відсоткових пункти на рік, найконсервативніший, тобто найстриманіший, на 0, 5 відсоткових пункти.

“Ми шукаємо найменш болючу та найбільш ефективну модель”, сказав працівник Офісу.

Раніше керівник партії “Слуга народу” Дмитро Разумков заявив, що мораторій на продаж землі можуть скасувати за рік.

Нині в Україні діє мораторій на продаж землі. Це означає, що власники земельних паїв не можуть ними повністю розпоряджатися, а точніше можуть лише здавати паї в оренду. Востаннє мораторій продовжували у 2018 році. Тоді Мінекономрозвитку пропонував президенту ветувати цей закон, адже він порушує право українців на власність.

За оцінками Світового банку, відкриття ринку землі в Україні дозволило б підвищити ВВП на 0,6-1,6 відсоткових пункти і залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій на рік.