З червня Уряд схвалив проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу Міністерства соціальної політики.

”Фактично ми йдемо шляхом відмови від паперових трудових книжок. Ми визначаємо законодавчі підстави для автоматичного призначення пенсій за віком, через особистий електронний кабінет особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України”, – поінформувала Міністр соціальної політики Марина Лазебна, під час виступу на засіданні Уряду.

Законопроєкт передбачає:
• запровадити можливість автоматичного призначення пенсії, без особистого звернення людини,
• а саме передбачається механізм, який надасть можливість кожному самостійно обирати автоматичне призначення або відстрочення виходу на пенсію, це матиме свої переваги у збільшеному розмірі пенсії
• визначати в автоматизованому режимі найбільш вигідний варіант для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Зазначається, що Пенсійний фонд автоматично інформуватиме людину про настання права на призначення пенсії та орієнтовний її розмір.

Марина Лазебна зазначила, що оригінал паперової трудової буде передаватися на зберігання працівнику як офіційний документ.

Якщо людина захоче продовжити ведення паперової трудової, то роботодавець буде зобов’язанй паралельно із електронним обліком трудової діяльності внести до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Нагадаємо, в Україні змінять трудове законодавство, на що слід чекати

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

У столиці планують запустити єдиний е-квиток для метро і залізниці

В Уряді показали, як буде виглядати е-паспорт українця