У новому скликанні Європейського парламенту створили неформальну групу “друзів європейської України”. До неї долучилися 50 депутатів з 6 фракцій.

Установчі збори провели 24 вересня, передає Deutsche Welle.

Своїми головним цілями група називає політичну підтримку України та економічну інтеграцію країни до ЄС.

“Ми повинні все зробити, щоб питання України завжди було на порядку денному, щоб ніхто не сказав, що це другорядне питання”, – зазначив литовський політик Пятрас Ауштрявічюс.

На засідання також прийшли українські депутати. Зокрема депутатка “Європейської солідарності” Іванна Климпуш-Цинцадзе, депутати “Слуги народу” Вадим Галайчук і Марія Мезенцева.

Говорили про “формулу Штайнмаєра”, ситуацію з екс-головою Нацбанку Валерією Гонтаревою, провадження щодо спікера парламенту 8-го скликання Андрія Парубія.

Доповідач Європарламенту з питань України Міхаель Ґалер поцікавився, що чекати від виборчого законодавства після ветування Володимиром Зеленським виборчого кодексу з відкритими списками.

“Ми віримо, що процедури голосування є занадто складними. Їх треба спростити, треба зробити набагато легшою зміну виборчої адреси для людей. Треба зробити (голосування. – Gazeta.ua) набагато легшим для наших громадян за кордоном”, сказав Ґалер.

У попередньому скликанні Європаламенту також працювала неформальна група “друзів України”.