Прийшов висунути вимоги депутатам. Сподіваюся на підтримку кроків, за які багато наших хлопців поклали життя. Це національна безпека, повна декомунізація та деколонізація, утвердження українського, курс до Євросоюзу і НАТО. Це все потрібне для протидії агресору Росії, каже активіст ініціативи “Вимкни російське” 19-річний Володимир Юрченко під Верховною Радою 29 серпня.

За огорожею біля парламенту зібралися зо дві сотні людей. Стоять із плакатами “Прийміть закон про ­виборчі права переселенців”, “­Реформа поліції провалена. Корупція в МВС процвітає”.

О 10:18 424 народні депутати Верховної Ради дев’ятого скликання складають присягу в сесійній залі. Їх обрали на позачергових виборах 21 липня. Текст присяги зачитує найстарший нардеп колишній “регіонал” 78-річний Юлій Іоффе.

Перед цим парламентарії вшанували пам’ять загиблих українських воїнів біля Стіни пам’яті на Михайлівській площі та учасників Революції гідності на Алеї Героїв Небесної сотні.

 Сьогодні ухвалимо рішення про зняття депутатської недоторканності, каже нардеп Олександр Качура, 29 років. На ньому зелені атласна краватка і значок “Слуга народу”. До мене підходили з інших фракцій, казали: “Навіщо ви це робите? Давайте потягнемо до зими”.

Сходами спускається 40-річний Давид Арахамія зі “Слуги народу”. Підбігає до мітингувальників. Читає вимоги і йде.

На другому поверсі телевізійники оточують лідера партії “Голос” 44-річного Свято­слава Вакарчука. Він у білій сорочці і темно-синьому костюмі з чорною краваткою.

 Пісня, яка буде писатися у парламенті, залежить, по-перше, від депутатів, по-друге від українського народу. Якщо деякі нардепи порушуватимуть закон, норми парламентаризму, а люди їм це дозволять, то це небезпечний шлях. Ним можна заїхати у місце, про яке я би не хотів говорити, каже нардеп.

У їдальні Верховної Ради зайняті всі столи. В меню борщ із яловичиною за 45 грн, салат із помідорів, огірків і перцю 25,09 грн, котлета по-київськи 46,49 грн. Найдорожчі страви філе сьомги за 174,42 грн і голубці з м’ясом і рисом за 84,18 грн.

До сесійної зали піднімається нардеп від “Європейської солідарності “Мустафа Джемілєв, 75 років.

 Перейдем к принятию законов. Внесению изменений в Конституцию, вопросу о неприкосновенности. В этой рутине забываем о главном обеспечении территориальной целостности Украины, говорить Джемілєв.

 Кабінет міністрів формувався виключно “Слугою народу”. Як виглядатиме склад уряду, нам ніхто не повідомляв, каже голова фракції “Голос” 50-річний Сергій Рахманін. З оновленням політики багато громадян пов’язують надії. Тепер від влади залежить, як вона цей кредит довіри реалізує. Раніше мала формальні підстави говорити, що не в змозі робити якісь конкретні речі, бо не сформований уряд. Відсьогодні в них усі карти на руках, щоби втілити обіцяне українцям.

Нардеп від “Батьківщини” 31-річна Альона Шкрум поспішає на засідання фракції.

Популярні новини зараз

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

У Голосіївському районі столиці, поруч з гуртожитками НУБІП, згоріла маршрутка №212

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

У День Києва влаштують регату, благодійний пробіг і низку фестивалів

Показати ще

 Є всі підстави працювати добре у цьому парламенті. Надія величезна. І трохи страшно. Бо монобільшість не потребує ні консультацій, ні допомоги, ні компромісів. Усе-таки мають бути баланси і противаги, пояснює Шкрум.

О 13:17 розпочинають перше засідання сесії.

Уряд на чолі з прем’єром Володимиром Гройс­маном складає повноваження.

Створюють п’ять фракцій: “Слуга народу” на чолі з Давидом Арахамією, “Опозиційна платформа За життя” з Юрієм Бойком та Вадимом Рабіновичем, “Батьківщина” з Юлією Тимошенко, “Європейська солідарність” з Артуром Герасимовим та Іриною Геращенко. Також утворюється депутатська група “За майбутнє”. Її очолюють Віктор Бондар і Тарас Батенко.

Близько 14:00 на площі під парламентом активісти запалюють фаєри. Закликають не призначати Арсена Авакова міністром внутрішніх справ у новому уряді. Тримають літери на папері “Лишаємо мусорів?”.

Очільника партії “Слуга народу” 35-річного Дмитра Разумкова обирають головою Верховної Ради. Його заступниками стають однопартієць Руслан Стефанчук і представниця “Батьківщини” Олена Кондратюк.

Президент 41-річний Володимир ­Зеленський виступає з посланням.

Завершують о 02:12 ночі 30 серпня.

 Дякую усім за плідну роботу. Першу сесію Верховної Ради дев’ятого скликання оголошую закритою, каже Разумков.

 Слава Україні! чути із залу.

 Героям слава! Дай Боже, далі буде не гірше, відповідає спікер. Лунають оплески.