В Херсоні після звільнення від окупантів вже триває розмінування, йде виявлення колаборантів та можливих ДРГ, саме ж місто закрите на в’їзд та виїзд. За оцінками місцевої влади, лише на відновлення електропостачання знадобиться щонайменше – місяць.

Про це в коментарі для ТСН.ua повідомили правоохоронці, місцеві мешканці та представники влади.

“Розмінування триває з перших годин, після того, як в місто зайшли наші військові”, – повідомили в пресслужбі поліції області.

Своєю чергою, депутат облради Сергій Хлань, спираючись на висновки енергетиків, каже, що для відновлення електропостачання знадобиться декілька тижнів.

“На підключення електромереж знадобиться мінімум місяць. Зараз в місті працює пересувна вишка, яка забезпечує мобільний зв’язок, але, наскільки відомо, він є лише в центрі міста”, – повідомив Хлань.

Одночасно з цими відпрацюваннями на околицях Херсона та найближчих населених пунктах йде пошук братських могил.

“В самому Херсоні поки таких не виявлено, але за містом – є. Про масштаби буде повідомлено пізніше. В місто вже приїхали працівники слідчого управління”, – повідомили джерела в правоохоронних органах.

Разом з тим, досі є невідомою доля міського голови Херсона – Ігоря Колихаєва.

“За останніми даними, він досі знаходиться в полоні і росіяни тримають його, начебто в Чаплинці або десь поруч з нею. Крім того, в полоні перебуває і колишній мер міста. Чітких вимог щодо них росіяни публічно не озвучували”, – повідомили працівники міської ради.

Також, як стало відомо, більшість херсонців, які виїхали під час окупації, сподіваються повернутись в свої домівки до нового року.

“Ми дуже багато спілкуємось в ці дні між собою, вимушеними переселенцями. Ті, у кого є маленькі діти, звісно, повернуться туди тільки тоді, коли з’явиться вода та світло. Решта мріє повертатись раніше, коли відкриють в’їзд. Готові бігти в рідні квартири та домівки, але поки лякає загроза обстрілів. Місцева влада закликала навіть евакуюватись тим, хто мешкає в зоні досяжності російської артилерії”, – розповіла одна з переселенок.