12 липня у селі В’язівок Городищенського району Черкаської області провели екофестиваль. Його ініціював благодійний фонд “Урожай громаді” за фінансової підтримки сільськогосподарського підприємства “Науково-виробнича фірма “Урожай”, що входить до Групи МХП. На захід прийшли близько 400 жителів В’язівок і сусідніх сіл.

 На екофестивалях люди вчаться любити й поважати природу, каже 55-річна Наталія Шабадаш, виконувачка обов’язків старости В’язівок. Ми зробили заявку. Хотіли, щоб і в нас таке було. Підприємство “Урожай” нас підтримало.

Фестиваль провели біля будинку культури. Встановили надувну гірку й батут. Діти розважалися на них безкоштовно. Поряд готували кашу з м’ясом. Відвідувачам розмальовували обличчя, продавали сумки з тканини, браслети з мотивувальними написами, безпрограшні лотереї.

Біля точки продажу лотерейних квитків вишикувалася черга. За 35 грн кожен міг спробувати виграти смартфон головний приз від директора “Урожаю” 39-річного Олександра Воскобойніка. Переможцем став 7-річний Артур Лисак із села Дирдин. Решта отримали браслети, чашки, орхідеї, пакунки з мандаринами.

 Два дні тому втопив телефон. А сьогодні сказав, що виграє новий і повів мене купувати квиток, каже мати Артура 36-річна Наталя Лисак.

Посеред фестивалю розмістили літню сцену. Глядацький зал і прилеглі лавочки заповнили місцеві. Слухали виступи артистів і громадських активістів.

 Ми сьогодні не тільки розважаємося, а й намагаємося зробити все, щоб люди стали більш екологічно свідомими. Хочемо, щоб у серцях залишилося усвідомлення того, що ми це чисте довкілля, каже Наталія Каузак, організатор фестивалю. Надіємося, після свята всі зрозуміють хороше починається з кожного з нас.

На екофестивалі провели змагання між командами п’яти навколишніх сіл, із якими співпрацює підприємство “Урожай” Воронівка, Хлистунівка, Дирдин, В’язівок і Валява. Команди змагалися у чотирьох конкурсах: будували екомеблі з палет, створювали сукні з пакетів, малювали плакати із закликом не смітити та прибирали сміття на швидкість. В основі цього конкурсу лежить плогінг (популярний в Європі біг, під час якого людина збирає непотріб. ГПУ).

Учасники за 20 хв. зібрали 373 кг сміття в каньйоні біля річки Вільшанки. Його здадуть у пункти прийому.

 Приємна робота збирати непотріб. Ми намагаємося не смітити, щоб не прибирати. Як дивлюся, що скло, то кажу дівчаткам: “Не соромтеся, беріть”, говорить 51-річний Віктор Лисенко, учасник команди з Дирдина.

Під час командних змагань публіку розважали концертом і лекціями з питань екологічної чистоти.

 Ми не вміємо правильно викидати сміття, каже еколог Роман Король. Наприклад, літій у батарейках шкодить здоров’ю, коли розкладається. Їх потрібно здавати до спеціалізованих місць. У супермаркетах ставлять спеціальні тари для збору батарейок. Їх потім переробляють.

За підсумком конкурсів, перемогу та 5 тис. грн здобула команда із В’язівок.

Популярні новини зараз

Столичні митники спалили 11,5 тис. "яєць-сюрпризів" від "Barbie", які виявились китайською підробкою

У Києві затримали на хабарі проректора НУБІП, який допомогав уникнути мобілізації через аспірантуру

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

У Києві захистили 5 історичних будинків — їх внесли до реєстру об'єктів культурної спадщини

Показати ще

 Перемога стала несподіванкою, говорить 27-річний Володимир Лебединець, капітан команди В’язівок. Радимося, як витратити кошти. Хочемо допомогти селу. Найтяжче далося будування екомеблів, тому там і отримали лише третє місце.

 Бізнес і громада це невід’ємні речі, бо бізнес значно підтримує соціальну сферу села. Такі проекти потрібні. Добре, коли діти змалечку привчаються прибирати й не смітити, каже 48-річний Валентин Галушко, директор підрозділу “Урожаю” у селі Валява.