На вулиці Відпочинку, 25, у Святошинському районі Києва невідомі зрубали столітні дуби, місцеві жителі зламали паркан і зустрілися з опором. На ділянці будують житловий будинок.

Про це, як пише “НВ”, на своїй сторінці на Facebook повідомила депутатка Київради Аліна Михайлова. За її словами, забудовник ТОВ Вуд Гейтс отримав дозвіл на будівництво на ділянці тільки з сьомої спроби. Компанії кілька разів відмовляли у видачі дозволу з різних причин, серед яких: недостатня кількість паркомісць, неправильна площа будмайданчика, щільність населення, відсотки забудови тощо.

Взимку 2021 року Державна архітектурно-будівельна інспекція все ж дала дозвіл на зведення ЖК.

У березні цього року ділянку на вулиці Відпочинку, 25, було арештовано у межах кримінальної справи про знищення дубів, в тому числі через звинувачення в розливі нафти на їхнє коріння.

«На ділянці під забудову розташувалися шість 120-річних дубів, які забудовник тупо відмовився зберегти і систематично знищує зелені насадження. Ця ділянка рішенням Київради була оголошена ландшафтним заказником Зелена мрія. У червні Окружний адмінсуд Києва визнав це рішення протиправним, Київрада подала апеляцію, а потім відкликав свою апеляційну скаргу», – пише Михайлова.

За її словами, в Київраді лежить рішення про скасування відведення ділянки, але до нього не поверталися вже два роки.

«Інший проєкт рішення – про викуплення земельної ділянки на вул. Відпочинку, 25, для суспільних потреб – у квітні був направлений до Київради, але на цьому все зупинилося. Два роки бездіяльності. Зате регламент вони за ніч роблять», – додала Михайлова.

Все це призвело до того, що 21 жовтня забудовник зрубав столітні дуби на ділянці, а після анулювання картки на порушення благоустрою небайдужі місцеві жителі вирішили демонтувати паркан, але представників забудовника на місці не було.

«Місцевих жителів зустріла ціла сотня тітуханів, які погрожували людям, а після повалення паркану тупо кинулися на людей і почали їх бити. Це не просто свавілля і 90-ті, це якесь тотальне середньовіччя, і мені просто боляче від думки, що в усьому цивілізованому світі плекають зелені насадження, а у нас за бажання їх захистити – б’ють мирних людей», – пише Михайлова.