Законодавча ініціатива про зміну ставки оподаткування для залізорудної галузі негативно вплине на економічні можливості України, вважають галузеві експерти.

“По-перше, “кавалеристський наскок” глави профільного комітету суперечить раніше зробленим заявам прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Нагадаємо, він говорив про поетапність вступу в силу зміни до податкового кодексу”, – говорить співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Даний закон може знищити близько 50 тисяч робочих місць в Україні, вважають у Фонді енергетичних стратегій. “Цілком реальним бачиться падіння виробництва залізорудної сировини, що спричинить втрату понад 20 тис. робочих місць на ГЗК і не менше 30 тис. – в суміжних галузях. В результаті впадуть податкові надходження, і одночасно підвищиться соціальна напруженість в регіонах. Йдеться і про батьківщину Президента – Кривий Ріг, в якому розташована більшість ГЗК”, – прогнозує Дмитро Марунич.

Міжнародні позиції України також погіршаться у зв’язку з передбачуваними змінами в Податковому Кодексі. “Видобувні підприємства неминуче переглянуть інвестпроекти, багато з яких будуть відхилені. Зокрема, під питанням проект канадської Black Iron з інвестиціями на першому етапі $435 млн, про який президент Зеленський домовлявся в Канаді”, – говорить Дмитро Марунич.

Крім того, нові ставки податків посилять конкурентів України на глобальному металургійному ринку.

“Основні конкуренти – росіяни, які у мають своєму розпорядженні доступ до дешевших енергоресурсів, і, перебувають в умовах щадного фіскального навантаження, буквально витиснуть українських виробників залізорудної сировини з традиційних ринків”, – пояснюють у Фонді енергетичних стратегій.

Експерт зазначив, що податковий законопроект Гетманцева, по суті, містить пропозиції, які були озвучені олігархом Ігорем Коломойським в інтерв’ю одному з українських ЗМІ 27 серпня.

“Буквально через кілька днів Гетманцев вносить відповідний законопроект до Верховної Ради. Тож не дивно, що для постачальників руди на підприємства феросплавної імперії Коломойського – Ордженікідзевського і Марганецького ГЗК – ставки податків залишаються колишніми. У сухому залишку, питань до податкового законопроекту Гетманцева більше, ніж відповідей. Як і до лобістів, які стоять за його продавлюванням через керований парламент”, – заявив Марунич.

Нагадаємо, 30 серпня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №1210 “Про внесення змін до Податкового кодексу для поліпшення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві”. Документ передбачає підвищення ставки оподаткування залізорудних гірничо-видобувних підприємств. Ініціатором законопроекту виступив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.