Президент Володимир Зеленський відхилив петицію з вимогою законодавчо затвердити право громадян на самозахист.

“Легалізація обороту в державі зброї видається передчасною, а тому не може бути підтримана”, – йдеться у відповіді президента, пише LB.ua

Зеленський нагадав, що в Україні триває розпочата Росією війна, в результаті якої в незаконний обіг потрапила велика кількість зброї.

На думку президента, необхідно уникати виникнення “додаткових причин і умов для легковажного і зневажливого ставлення до людського життя”.

Петицію подали 22 серпня від імені голови наглядової ради Всеукраїнської громадської організації “Українська асоціація власників зброї” Георгія Учайкина.

Прихильники легалізації зброї заявили: Конституція гарантує право громадян на захист, “у тому числі із застосуванням зброї”. Тому вони просили Зеленського ініціювати розгляд у парламенті законопроєкту про регулювання обігу зброї серед цивільного населення.

У 2015 році одну петицію за легалізацію зброї вже направляли президентові Петру Порошенку, але ніякого результату це не дало. Порошенко заявляв, що він проти легалізації зброї і за ускладнення процедури її реєстрації.

Раніше радник команди президента з політичних питань та один із головних ідеологів партії “Слуга народу” Микита Потураєв заявляв, що в Україні потрібно врегулювати питання володіння зброєю. За його слів, потрібен відповідний закон.