Президент Володимир Зеленський скасував парад на День Незалежності. Натомість хоче виділити 300 млн грн на премії українським військовим. Запевнив, що святкування 24 серпня відбудеться у новому форматі.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на пленарному засіданні 10 липня закликав українців у цей день ­вийти на Хрещатик.

 Парад це символ. Так народ висловлює подяку нашим військовим, каже політолог Віктор Таран, 41 рік. Зеленський не орієнтується у важливих державницьких заходах, не розуміє значення параду до Дня Незалежності. Через необізнаність він свідомо чи випадково топчеться по державних символах. Важливо, щоб суспільство знайшло спосіб виказати повагу та вдячність армії.

 Під час параду армія стає головною на порядку денному держави. А питання війни, гордості та боротьби за свою землю ключовим для суспільства, говорить офіцер резерву Збройних сил Роман Кулик, 27 років.

 Українці забувають про конфлікт на Донбасі. Парад один зі способів нагадати про війну. Торік разом з українськими військовими у заході брали участь збройні сили НАТО. Це демонстрація того, що в України є сильні партнери.

Парад показує, що ми готові боротися за незалежність. Багато військових проти його скасування. Скоріш за все, проведемо свій парад. Пройдемося Хрещатиком колоною, де будуть військовослужбовці, ветерани, волонтери.

 Військовий парад не варто розглядати з погляду економічних вигод, каже фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки.

 Мета параду стати символом чогось закінченого. В азійських країнах, Індії наприклад, він символізує перемогу над колоніальним минулим.

В умовах війни парад недоречний захід. Треба перевернути аркуш, щоб з’явилося місце для цього. Коли продовжують гинути солдати, святкувати нічого.

“Рішення Володимира Зеленського розкололо українське суспільство, пише публіцист 52-річний Віталій Портников. Опоненти президента кажуть, що він позбавив країну можливості висловити повагу людям, які протистоять агресії. Прихильники нагадують, що це трата бюджетних коштів. А саме прагнення до парадів “відрижка радянських часів”.

До 2014-го так можна було вважати. Тому що Україна ще не була справжньою державою. І жителі не розуміли, навіщо їм армія. Протверезіння сталося після нападу Росії на Україну. Ми з жахом спостерігали за безпорадністю держави і Збройних сил, яким протистояла злагоджена, добре фінансована воєнна машина, що давно готувалася до нападу. Тільки безпрецедентні зусилля українського суспільства, яких окупант явно не очікував, змогли зупинити агресію Москви. І з цього моменту можна говорити про відродження української армії і поваги до ЗСУ. Паради стали демонстрацією того, що нова армія в нас є. І користується підтримкою суспільства. Це елемент поваги й самоповаги.

Зеленський укотре продемонстрував нерозуміння країни, неготовність прорахувати реакцію найактивнішої її частини. Своїм рішенням він надав особливого сенсу Дню Незалежності як дню, що розділяє владу і громадян. І це провокування суспільного невдоволення на порожньому місці ще одне нагадування про виклики, з якими зіткнулася Україна після обрання Володимира Зеленського президентом. Ніхто тепер не знає, чим закінчиться парад не те що війна.