Президент Володимир Зеленський закликав світове товариство не закривати очі на війну в Україні, бо саме так починалися два найбільші в історії світові конфлікти.

Про це він сказав під час свого виступу на 74-й сесії Генасамблеї ООН.

“П’ять років триває війна на Донбасі, п’ять років, як Росія анексувала в України Крим… Понад 13 тисяч загиблих, 30 тисяч поранених, 1,5 мільйони людей змушені покинути свої домівки. Щороку ці жахливі цифри звучать тут із однією поправкою – щороку вони зростають. Завершення війни, повернення окупованих територій, панування миру є моїм завданням. Але не ціною життя громадян, не ціною свободи чи права України на власний вибір. Саме тому ми потребуємо світової підтримки.

Я розумію: усі присутні тут мають власний державний клопіт і чужі проблеми не повинні хвилювати вас більше за власні. Я розумію, це життя. Але у сучасному світі, де ми з вами живемо, більше нема чужої війни. Ніхто не може почувати себе у безпеці, коли іде війна в Україні, у Європі. І фатальною може стати думка, що вас це не стосується і ніколи не торкнеться. Не можна мислити про глобальне і заплющувати очі на деталі. Бо саме так закладався фундамент для двох світових війн. Ціною неуважності, мовчання, бездіяльності чи небажання поступатися власними амбіціями стали десятки мільйонів людських життів. Невже людство почало забувати ці страшні уроки історії?” – наголосив Зеленський.

Він закликав визнати, що механізми стримування агресора почали давати збій і потребують оновлення.

У березні 2014-го Росія анексувала Крим. Від літа того ж року Збройні сили РФ беруть безпосередню участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Результатом російської агресії проти України є близько 13 тис. вбитих, 30 тис. поранених, 1,5 млн переселенців.