Авіабази в окупованому Криму було уражено серією успішних ракетних ударів.

Про це у спільній статті заявили головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та перший заступник голови оборонного комітету Ради Михайло Забродський, пише НВ.

В статті йдеться, що головною особливістю військового протистояння ЗСУ з російськими військами «є навіть не суттєва відмінність в чисельності сил і засобів сторін на користь росіян, і навіть не значні просторові показники стратегічної операції проти України», а «вирішальна диспропорція в спроможностях».

«Найбільш показовим її втіленням є різниця в граничній досяжності засобів ураження. Якщо для ЗС РФ вона становить до 2000 км з урахуванням дальності польоту крилатих ракет повітряного базування, то для ЗС України вона фактично обмежена 100 км дальністю польоту ракет і глибини розташування стартових позицій застарілих ОТРК», — йдеться у статті.

Генерали визнають, що неможливо одночасно позбавити противника такої суттєвої переваги, але цілком можливо протиставити противнику свою спроможність діяти подібним чином і на подібну дальність.

«Мова йде, звісно, про постачання партнерами України для ЗСУ систем озброєння або певних найменувань боєприпасів із відповідною дальністю дії», — йдеться у матеріалі.

В статті сказано, що на увазі мається не тільки і не стільки певні найменування, такі як, наприклад, ракета MGM-140B ATACMS Block 1A для РСЗВ Himars.

«Має бути застосовано комплексний підхід до переоснащення артилерії, ракетних військ, тактичної авіації і Військово-морських сил ЗС України та інших складових їх могутності», — сказано у статті.

Залужний і Забродський заявили, що переконливим прикладом правильності такого підходу в поточному році є успішні зусилля ЗС України з фізичного перенесення бойових дій на тимчасово окуповану територію АР Крим.

«Йдеться про серію успішних ракетних ударів по кримським авіабазам противника, перш за все — по аеродрому Саки», — сказано у статті.