Президент Володимир Зеленський вивів дипломата Романа Безсмертного із Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Указ підписав 13 серпня.

Безсмертний дізнався про звільнення з ­преси. Зеленський повернув його до переговорів 9 липня. Він уже працював у Мінську впродовж 20142016 років. У квітні 2016-го вийшов із перемовного процесу за власним бажанням.

8 серпня Роман Безсмертний заявив, що через загибель чотирьох українських військових біля Павлополя Україні варто припинити роботу в Мінському процесі, доки не збереться Нормандський формат перемовини між лідерами України, Німеччини, Франції й Росії.

 Моя публічна позиція стала причиною звільнення, каже Роман Безсмертний, 53 роки, в ефірі “5 каналу” 13 серпня. Таке враження, що біля президента немає жодної людини, здатної зрозуміти, що могло трапитися 6 серпня. Я намагався пояснити. Вперше обстріл відбувається в денний час, коли діють спостерігачі ОБСЄ. Коли включені камери, а над місцем обстрілу є безпілотник. Треба було зупинити Мінський процес. І доки ті, хто застосував зброю в районі Павлополя, не будуть покарані, жодних кроків не робити. Було б зрозуміло, що Україна має позицію. А оце теляче слюнявство з українського боку призводить до того, що нас ігнорують.

В Офісі президента не підтвердили, що звільнення пов’язане із заявою.

“Президент делегував організацію відстоювання позицій України в переговорах Леоніду Кучмі. Під його керівництвом ми формуємо найбільш ефективну команду”, йдеться у відповіді Офісу президента виданню “Українська правда”.

 Слова Безсмертного про паузу в Мінську не були погоджені президентом і керівництвом делегації. Його особиста думка пішла врозріз із їхньою позицією, каже політолог 60-річний Володимир Фесенко. Як член перемовної групи мав її з ними обговорити, перш ніж публічно висловлювати.

Роман Петрович політик. Він звик робити політичні заяви. Дипломат виконує розпорядження Міністерства закордонних справ або президента.

 Призначення Безсмертного було помилкою команди Зеленського. Тристороння контактна група не спроможна вирішити стратегічні проблеми, досягти миру. Лише напрацювати ефективне рішення для платформ вищого рівня, коментує екс-заступник начальника Генштабу 66-річний Ігор Романенко. Великі політичні питання можуть вирішити Америка, Україна та Росія. Не варто чекати принципових змін і на рівні Нормандського формату. Франція й Німеччина залежні від РФ політично, економічно й у військовому сенсі. Нині Нормандський формат затягують, бо він невигідний росіянам. Знають, що доведеться відповідати за порушення.

Французи не хочуть зустрічі, бо на ній говоритимуть про залучення американців до переговорів, а їм це не треба. Вони прагнуть бути “великими”, але не робити рішучих кроків. Канцлер Німеччини Анґела Меркель поступово виходить із політики через стан здоров’я. Рішучих дій від неї не варто чекати.

А от для Зеленського зустріч у Нормандському форматі є пріоритетом. Треба визначитися з дорожньою картою по перших двох пунктах Мінських угод. Це фактичне припинення бойових дій, якого ми так і не побачили, й обмін полоненими.