Приводом для звільнення Романа Безсмертного з посади представника України у Тристоронній контактній групі стала його заява про необхідність призупинити участь України у ТСК після загибелі 4 військових на Донбасі.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

“Заява була не погоджена президентом, керівництвом делегації. Це була особиста думка, яка пішла в дисонанс з позицією делегації та керівництвом країни, і стала приводом для звільнення”, каже він.

Справа не в образі Володимира Зеленського, а в потребі рахуватися з іншими членами перемовної групи.

“Якщо ти член команди, член перемовної групи, а не політик, то перш ніж публічно висловлювати свою думку, маєш представити свою позицію керівнику делегації, президенту. А після того, якщо є незгода з позицією, то можеш вийти з групи та робити заяву. Так (як Безсмертний Gazeta.ua) звикли наші політики “от я висловив свою власну думку”. На особисту думку, як і будь-яка людина, він має право. Але на публічне висловлення своєї думки як член перемовної групи ні”, пояснює політолог.

“Роман Петрович політик. Він звик робити політичні заяви”, додає він.

За Петра Порошенка Безсмертний пішов з Тристоронньої групи за тієї ж причини мав власну думку.

“Дипломат виконує розпорядження або МЗС, або президента. А політик діє самостійно. От Безсмертний діяв самостійно і пішов з посади”.

Призначення Безсмертного на посаду перемовника без урахування його “політичної” специфіки Фесенко називає помилкою з боку команди президента Зеленського. Нині, каже, на роботу групи це суттєво не вплине “не Роман Петрович визначав діяльність і позицію цієї делегації”.

13 серпня президент України Володимир Зеленський звільнив Романа Безсмертного з посади представника України в Тристоронній контактній групі. Сам Безсмертний дізнався про своє звільнення зі ЗМІ.

Кількома днями раніше Безсмертний заявив, що після загибелі чотирьох військових на Донбасі Україна мала б призупинити участь у Мінських переговорах.

Роман Безсмертний – український політик, державний діяч, дипломат, один із авторів Конституції України. 2015-го був уповноважений представляти Україну в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Вийшов із Мінського переговорного процесу 2016-го. 10 липня президент України Володимир Зеленський повернув його до Тристоронньої контактної групи, звільнивши перед цим Олександра Моцика.