Керувати фракцією партії “Слуга народу” на початку її роботи будуть з Офісу президента Володимира Зеленського.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Сергій Толстов.

“Враховуючи, що у “Слузі народу” багато людей не мають досвіду не тільки парламентського, а й взагалі будь-якої законодавчої роботи, центром ухвалення рішень буде спочатку Офіс президента, потім частково уряд”, зазначив Толстов.

“По-перше, (депутатам Gazeta.ua) треба мати певний досвід, по-друге, треба вміти читати ці закони. По-третє, треба мати певні аналітичні здібності, аби прочитати довідки, коментарі, роз’яснення, порівняти з якимось іншим законодавством. Це робота, до якої треба готуватися. Спершу вони будуть нездатними чітко працювати над законодавством, тому прийматимуть “спущену” точку зору. А потім, якщо приведуть кваліфікованих помічників, ті будуть їм пояснювати деякі речі”, пояснює політолог.

Для керівництва фракції на понад 200 людей використають міжнародний досвід парламентських організаторів, прогнозує Толстов.

“Фракція ділиться на групи по 25-30 людей за галузевими напрямками: право, економіка, місцеве самоврядування, освіта, культура, тощо. У кожній групі є неформальний керівник. В Англії парламентські організатори є публічно відомими й отримують додаткове фінансування”, зазначає політолог.

Об’єднуватиме депутатів відчуття “перемоги і влади”, каже Толстов.

“У парламенті депутати від “Слуги народу” будуть у доволі агресивному середовищі. Адже перемога Зеленського зачистила політичний простір. Між “Слугою народу” і “Опозиційними партіями” буде дуже велика різниця. І в “За життя”, і в “Батьківщині”, і в “Європейській солідарності” люди з політичним бекграундом, з парламентським досвідом, з досвідом держуправління. Буде суттєва різниця з тими “неофітами”, які прийдуть від партії Зеленського”, вказує експерт.

Єдиними елементами стримувань Зеленського та його монобільшості називає Конституцію України та закон “Про опозицію”: “Раніше парламентська традиція давала опозиції можливість входити до керівництва парламенту, очолювати комітети або посади заступників голів комітетів. Це було б корисно, бо інакше стримувань і переваг не буде”.

За підсумками позачергових парламентських виборів до Верховної Ради потрапили 5 партій:

“Слуга народу” 43,16%;

“Опозиційна платформа За життя” 13,05%;

“Батьківщина” 8,18%;

Популярні новини зараз

У Києві на Солом’янці планують відремонтувати стадіон школи №3 на вул. Ушинського, 15 — на це виділять ₴34,5 млн

Чому в столиці досі продовжує діяти обмеження на проїзд Південним мостом?

У Києві з’явилась пам'ятна стіна з портретом Івана Світличного

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

“Європейська солідарність” 8,1%;

“Голос” 5,82%.

Парламент 9-го скликання оновиться на 80,4% і стане молодшим на 7,4 років. За попередніми даними, зі старого скликання змогли переобратися 82 народні депутати. 342 людини стануть депутатами вперше.