24 вересня Вища рада правосуддя таємним голосуванням обрала нового голову 40-річного Андрія Овсієнка. Його підтримали 12 із 16 членів ради. Попередній керівник Володимир Говоруха написав заяву на звільнення через проблеми зі здоров’ям. Пропрацював на посаді п’ять місяців.

Голову Вищої ради правосуддя обирають на два роки. Цей орган вносить подання про призначення суддів, ухвалює рішення про їх звільнення, дає згоду на затримання судді, розглядає скарги на рішення судді чи прокурора.

Овсієнко народився в Камені-Каширському на Волині. Закінчив Національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого в Харкові. Кар’єру почав у Камінь-Каширському райсуді. Членом ВРП його обрали у березні 2017 року.

Із дружиною Оксаною мають сина. Одноосібно не володіє жодною нерухомістю. Зареєстрований у селі Городилець на Волині там у співвласності з дружиною має будинок і земельну ділянку. На неї записана ще одна ділянка. У Києві в подружжя є квартира, яку придбали 2018-го, “Мазда 6” 2006 року випуску.

За 2018 рік у Вищій раді правосуддя Овсієнко заробив 3 451 470 грн.

 Кожна політична еліта, яка бере владу в країні, хоче контролювати судову гілку. Це можливо тільки через Вищу раду правосуддя, каже 36-річний Андрій Помазанов, експерт з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади.

 Сьогодні суд може скасувати фактично майже будь-яке рішення, ухвалене господарським товариством чи недержавними органами. У нас так побу­дована система управління, що суд з-поміж трьох гілок є найвигіднішою. Той, хто тримає її під контролем, є фактично всемогутнім.

Тож не дивно, що ця сфера цікавить керівників держави й монобільшості. Логічний крок з їхнього боку. Але він не відповідає демократичним засадам.