Кандидати в народні депутати 9 скликання роздають виборцям секонд-хенд, встановлюють пам’ятники і привозять мощі святих.

Такі приклади підкупів зафіксували спостерігачі ГО “Комітет виборців України”.

Масштаби підкупу ГО порівнює з позачерговими виборами 2014 року. Утім технології 2019 називають різноманітнішою складно доказовою у межах законодавства.

Серед прикладів підкупу: на Луганщині роздавали 5-кілограмові мішки цукру з символікою політичної партії “Наш Край”; на Хмельниччині від імені самовисуванця Шпака роздавали цукор і муку для агітаторів, членів дільничних комісій, спостерігачів; на Житомирщині від імені БФ самовисуванця Борислава Розенблата Житомирському трамвайно-тролейбусному управлінню передали 130 мобільних аптечок; на Тернопільщині в наметі кандидата Побера безкоштовно вимірювали рівень цукру у крові.

Також у КВУ зафіксували численні факти використання технологій чорного PR. Рекордсменом за кількістю матеріалів чорного PR називають 96 округ на Київщині.

“Окрім масового поширення матеріалів із ознаками чорного PR в окрузі має місце масштабна реклама Інтернет-ресурсу, спрямованого проти кандидата Я. Москаленка. Зокрема, портрет кандидата подано із використанням траурної стрічки, а розділи сайту вказані із використанням ненормативної лексики”, зазначає організація.

На Херсонщині, зокрема, над містом Олешки з гелікоптера розкидали листівки і газети із критикою кандидата-самовисуванця Євгена Рищука.

19 липня в Україні закінчується передвиборча агітація. 21 липня відбудуться вибори депутатів до Верховної Ради 9 скликання. ЦВК зареєструвала понад 2,7 тис. кандидатів, які балотуються до ВР за списками 22 партій у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, та понад 3,2 тис. кандидатів в одномандатних виборчих округах.

Раду 8 скликання дочасно розпустив президент Володимир Зеленський.