У мене було кілька зустрічей з керівником Офісу президента Богданом і дві зустрічі із Зеленським. Обговорили ключові виклики, що стоять перед країною. І Києвом, говорить міський голова столиці 48-річний Віталій Кличко на прес-конференції 26 липня.

Напередодні Офіс президента направив до уряду прохання звільнити Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

 Згодом подзвонив Богдан і заявив, що я повинен корегувати свої дії щодо процесів у місті з двома персоналіями можу вибирати, з ким саме, додає Кличко. Це Андрій Вавриш (екс-чиновник Київської міськдержадміністрації, керівник групи будівельних компаній. ГПУ) й Олександр Ткаченко (гендиректор холдингу “1+1 медіа”. ГПУ). Цей дзвінок був два-три тижні тому.

Голову Київської міської державної адміністрації призначає і звільняє уряд за поданням президента. Це регламентує закон про “Столицю України місто-герой Київ”. Але 2003 року Конституційний суд визначив, що на посаду голови КМДА президент зобов’язаний призначати міського голову, якого обирають городяни. Бо в Києві немає міськвиконкому. А його функції виконує КМДА.

 Такі заяви Офісу президента це спроба посунути Кличка й розширити вплив на київську політику, каже народний депутат восьмого скликання 61-річний Віктор Чумак.

 Будь-якій владі важливо мати вплив у столиці. Революції починаються тут, і все життя тут. Не секрет, що в КМДА існують корупційні схеми. Доки там буде Кличко, зруйнувати їх неможливо.

Я за розділення посади мера й голови адміністрації. Не можна поєднувати функції державної влади та місцевого самоврядування. Голова КМДА має стежити за додержанням законів і Конституції органами місцевого самоврядування. Як Кличко контролюватиме сам себе? Тому як орган виконавчої влади адміністрація не працює.

Крім розведення посад, є ще одне питання. Функції КМДА мають бути передані у виконавчий орган Київської міської ради. Його немає. Тому треба створити. В адміністрації залишити 15 осіб для функцій контролю.

Йде хвиля зміни політичної еліти. Це майже цунамі. Треба дати можливість реалізувати повноту влади, яка є у президента. Зробить як слід житимемо в іншій країні. Не зробить підемо по новому колу.