Треба розвивати державні підприємства, а не вирубувати Карпати за новий транш. Бо доки Україна й народ бідніє, хтось збагачується. Навіщо нам такий розвиток і такі реформи тоді? Тому на рівні Черкащини я хочу щось змінити, говорить кандидат у народні депутати 37-річний Ярослав Клацун. Балотується по округу №196 із центром у місті Корсунь-Шевченківський. В округ входять Городищенський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Шполянський райони і частини Канівського, Лисянського й Тальнівського районів.

Зустрічаємося 27 червня о 10.00 біля будівлі Центральної виборчої комісії в Києві. Ярослав із помічником подає документи своїх представників.

Ви не політик, не були депутатом. Коли для себе прийняли рішення йти у Верховну Раду?

 Відколи почав займатися бізнесом, зрозумів, що потрібно йти в політику. Бізнес не для того, щоб з нього знущатися. Він потрібен для процвітання країни. Підприємцям від влади треба допомога, державне стимулювання розвитку бізнесу. А не лише у період звіту присилати податківців. Не вистачає законодавчої бази для цього всього.

Із 2001 року займаюся будівництвом. Низка моїх підприємств постраждали від корупції влади. Я давно прийняв рішення, що з цим треба закінчувати. Коли дізнався, що будуть дострокові вибори, вирішив брати участь.

Як сприйняли це у вашій родині?

 Для них це було несподівано, але вони були готові.

Чому обрали саме 196-й округ?

 Це моя батьківщина. Я народився і виріс у Черкаській області, Шполянський район, село Матусів. Там закінчив школу. Тут похований мій батько. Хочеться почати будувати європейську країну саме зі свого краю.

Як часто там буваєте?

 Рідко. Там нікого не залишилося. Маму забрав до Києва.

Які є проблеми на окрузі?

 Їду з Києва до Шполи машиною чотири години. Бачу проблему, про яку навіть говорити не потрібно, дороги. Вони страшні. Фермери є, можна було б виділити у фонд розвитку регіону якісь кошти. Але люди не зацікавлені. Кошти потрапляють у приватні руки, прибуток направляють у європейські країни. Потім за ці кошти Міжнародний валютний фонд фінансує нас. А на розвиток країни нічого не виділяється.

Популярні новини зараз

За дослідження проблемної частини тунелю Київського метро переплатили в кілька десятків разів

Київський річковий порт недоплатив ренти на понад ₴52 млн — прокуратура

У Дарницькому районі Києва освятили новий храм ПЦУ

Вкрали понад ₴70 млн у пенсіонерів та втекли зі столиці до Львова

Показати ще

На Черкащині як було все 2000-го, так все і залишилося. Ми говоримо про зміни, але ніхто не хоче їх робити.

Які основні пункти вашої програми?

 Писав її на основі проблем нашого регіону. Вони такі ж, як і по всій Україні бідні люди, погані дороги. І ніхто не хоче цього ­змінювати. Я знаю, як це зробити. Багатітимуть люди в регіоні буде багатіти і країна. Людям треба дати можливість заробляти гроші. Погляньте, що селяни отримують за свої паї. Вони пахають на полях, а одержують мізер. Якби країна мала аграрні кооперативи, люди б туди вступили, отримували реальні доходи від своїх паїв. Інвестор, який пригнав комбайни, з їхніх полів зібрав надзвичайні прибутки і вивіз у Європу. А люди отримали два мішки цукру, олію і дякують. Це комусь вигідно. Бідним народом краще маніпулювати. Можна приїхати на регіон, роздати гречку і за вас проголосують. А багаті люди обирають гідних кандидатів, які гарно представлятимуть країну.

Також заборонити ямковий ремонт доріг. Нам треба європейські дороги. Для цього Верховна Рада має ухвалити закон про надання гарантій структурою, яка будує дорогу на п’ять років. Так у Європі й США. Тоді дорогу робитимуть один раз. Якщо за п’ять років виникнуть якісь проблеми, то організація має їх вирішити. Так не розкрадатимуть бюджетні гроші. Зараз на Черкащині доріг взагалі немає. Їду в Шполу, Корсунь дороги латані-перелатані. Нічого не змінилося з часів розпаду Радянського Союзу.

Наступне підвищення соціального статусу регіону на європейський рівень. Якщо людина бідна і не має чого їсти, їй не цікава політика. Людина має бути упевнена у завтрашньому дні. Селянин знає, що від свого паю отримує гроші і може сам їх витрачати. Купити ліки, оплатити навчання, поїхати кудись відпочити. А не гречкою отримати. Нас привчили до рабства.

Далі впровадити альтернативні джерела енергетики і не бути ні від кого залеж­ними.

Ми з командою плануємо продемонструвати на прикладі Черкаського краю цю програму.

Але не всі проблеми може вирішити народний депутат.

 Народний депутат може вирішити все, якщо є бажання і підтримка громади. Територіальні громади мають багато механізмів вирішити свої проб­леми на місцях і збагатитися. Не вирішують, бо нема зацікавленої особи, яка б допомагала. Олігарху-фермеру це нецікаво.

Чому всі ці роки, попри заяви влади і місцевої, і центральної, ситуація в регіонах не змінюється? Ваш округ не виняток.

 Немає схеми розвитку цього регіону. Приходять кошти з державного бюджету, є якісь місцеві гроші. І вони їх неефективно витрачають. А реальні кошти можна заробляти в кооперативах. Вони б виділяли гроші з фон­дів і на облаштування населених пунктів, і на соціальну сферу, і самим би ще був заробіток.

Чому інвестори не йдуть у регіон?

 Все впирається у корупцію. На всіх рівнях і в обласній раді, і в районній. У Черкасах скільки треба заплатити коштів, щоб отримати дозвіл на будівництво? Не знаєте. А я знаю, бо працюю в цій галузі. І будь-який іноземний інвестор, який заходить сьогодні в Україну й на Черкащину зокрема, стикається з корупцією.

Чому йдете як самовисуванець, а не в партійному списку?

 Програми партій не зав­жди відповідають реальності. З багатьма не згодний. Не готовий сказати, чи зайду в якусь фракцію у парламенті. Якщо котрась із партій підтримуватиме мої інтереси і в нас будуть спільні погляди на розвиток регіону в області, то так.

Який закон ініціюватимете у Верховній Раді першим?

 Їх кілька. Ініціюватиму закони про розширення повноважень громад. Закон про ­соціальний статус регіону який стимулюватиме розвиток кооперативів і фермерських господарств. Ще треба налагодити роботу банківської системи. Підіть у банк і спробуйте взяти кредит на бізнес. Вам не дадуть. Або ж будуть такі відсотки чи застава, що самі відмовитеся. Це треба змінити. Також варто дати умови молоді працювати в Україні. Щоб після ­закінчення вузів мали гарантовану роботу і зарплату. Тоді не будуть їхати за кордон в ­пошуках заробітків. А сьогодні всі спеціалісти виїхали. Проблема знайти будівельників ­навіть.

Які головні завдання будуть перед ново­обраною ВР?

 Багато розмов про реформи. Їх проводили п’ять років тому і зараз. А результати де? Хочу, щоб ми будували Європу в нашій країні. Нам консультантів не треба. У нас є свої.

Говорять про розвиток економіки. А як це зробити? Україна має перейти зі складу обслуговування у склад робочий. Президенту і уряду треба посадити людей, які контролюватимуть усі галузі виробництва в Україні. Щоб Україна отримувала кошти не за рахунок податків, а за рахунок прибутків. Держава повинна мати частку в усіх галузях. Тоді будуть кошти на все. Треба для цього відповідний закон. Держава може виробляти й експортувати продукцію. Тоді буде рости економіка. На якийсь період часу треба ввести регуляторну політику. За рахунок чого живе країна? Щось продаємо, щось віддаємо під приватизацію. Зараз уже говорять про продаж землі. Якщо це дозволять, то її скуплять точно не українці. Ті ж росіяни можуть спокійно купити половину чорноземів. А білорусам забороните купувати? Як її забрати назад? Вони скажуть це наша земля. Ми її купили. І будуть війська не тільки на Донбасі, а по всій території. На ринок землі має бути табу. Землю продавати не можна.

Захоплюється риболовлею

Ярослав Клацун комерційний директор в охоронному агентстві “Служба охорони безпеки бізнесу”. За фахом економіст. Навчається в Національній академії державного управління при Президентові України. Бізнесом займається з початку 2000-х.

З дружиною Юлією виховують двох доньок 13-річну Дар’ю і Маргариту, 3 роки. Юлія у декретній відпустці. За фахом теж економіст.

Ярослав любить риболовлю. Найбільша риба, яку спіймав 3-кілограмова щука.

 Вихідні стараюся проводити з родиною. Хоча це не завжди вдається через роботу, говорить кандидат.