Спецоперація завершилась. Слідчі з'ясовують, як вибухівка потрапила у приміщення суду.

Очільник МВС Ігор Клименко написав, що правопорушник, причетний до вибуху в суді, загинув на місці події. За попередньою інформацією, він підірвав себе. Також, за словами міністра, під час штурму приміщення були поранені двоє бійців КОРДу.

Він заявив на брифінгу, що слідство встановлює, яким чином у розпорядженні підозрюваного опинилася вибухівка.

"Ми не знаємо, де знаходилися вибухові пристрої, поки невідомо, чи проніс він їх у будівлю суду, чи вони вже там були".

Він також підтвердив, що вибухи вчинив, попередньо, Ігор Гуменюк.

"Гуменюк підозрюваний у скоєнні тяжкого злочину 2015 року, внаслідок якого загинули 4 військовослужбовці Нацгвардії. Сьогодні його привезли на ще одне засідання суду. Вісім років це вже триває. Після засідання, яке закінчилось приблизно за дві години від початку, пан Гуменюк спочатку закрився в туалеті, після цього відкрив двері і викинув по караулу, поки ми не розуміємо, вибуховий якийсь пристрій".

За словами Клименка, вибухів було два: "Після цього він намагався покинути залу суду несанкціоновано. Працівники конвою його зупинили пострілом у повітря. Він повернувся, забарикадувався в окремому приміщенні і після цього працівники КОРД Києва намагалися його деблокувати в цьому приміщенні".

Міністр уточнив, що перед штурмом приміщення суду правоохоронці намагалися провести переговори.

"Він не йшов на будь-який контакт. Після того, як були деблоковані двері в це приміщення, ще один вибухонебезпечний предмет був кинутий у працівників поліції. Їхнє життя врятували щити, які були перед ними", — додав Ігор Клименко. За словами міністра, працівників поліції із травмами кінцівок госпіталізували. Загрози життю немає. "Сам громадянин, попередньо, Гуменюк загинув саме від вибухового пристрою".

Очільник Нацполіції Іван Вигівський поінформував, що станом на 20:20 спецоперація правоохоронців на місці події в Шевченківському суді завершилась. Слідчі кваліфікували подію як замах на життя працівника правоохоронного органу (ч. 2 ст. 15, ст. 348 ККУ) та замах на втечу з місця позбавлення волі або з-під варти (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 393 ККУ).

Відео з місця події дивіться у нашому телеграм-каналі.