Тетяні Пилипко, яка станом на 2018 рік працювала інженером з технічного нагляду КП “Житлоінвестбуд-УКБ”, офіційно інкримінувалася службова недбалість – за даними слідства, Прилипко підписала акти виконаних робіт, до яких було включено обладнання, яке по факту не встановлювалося. Таким чином прокуратура, яка не протестувала проти уникнення цією фігуранткою покарання, не зможе стягнути з неї компенсацію нанесених бюджету Києва збитків на суму трохи більше 2 млн гривень. Таким чином, вочевидь, із полегшенням зітхнув діючий заступник голови КМДА Вячеслав Непоп (на колажі, очолював “Житлоінвестбуд-УКБ” на момент початку реконструкції зоопарку, тривалий час курує діяльність цього КП), адже розслідувати причетність цього чиновника до реконструкції столичного звіринця вже запізно.

Як стало відомо КиївВладі, нещодавно Тетяна Прилипко, яка під час реконструкції київського зоопарку працювала провідним інженером з технічного нагляду за будівництвом КП “Житлоінвестбуд-УКБ”, була звільнена від кримінальної відповідальності вчинення нею злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

Відповідна судова ухвала Шевченківського районного суду Києва датована 16 травня 2024 року, але в Єдиному держреєстрі судових рішень цей документ традиційно був опублікований зі значним “запізненням”. Офіційною підставою для уникнення цією особою покарання (до 5 років позбавлення волі) стало закінчення 5-річного терміну давності з моменту вчинення злочину (час відведений на проведення слідчих дій за відповідною статтею ККУ). Також вказаною ухвалою суд закрив кримінальне провадження №12023100100001139 від 30 березня 2023 року, в рамках якого було підготовлено обвинувальний акт відносно Тетяни Прилипки.

У зв’язку з цим Шевченківський райсуд також повернув місцевій окружній прокуратурі її цивільний позов по даній справі, в рамках якого правоохоронці висунули до обвинуваченої вимоги стосовно відшкодування на користь бюджету Києва 2,01 млн гривень – йшлося про ті збитки, які Тетяна Прилипко нанесла столичній громаді в результаті своєї службової недбалості.

Що інкримінувалося обвинуваченій

Як повідомляється у вищезгаданій судовій ухвалі, 5 грудня 2017 року між КП “Житлоінвестбуд-УКБ” і ТОВ “Люнет” було укладено договір на проведення першої черги реконструкції об’єктів Київського зоологічного парку загальнодержавного значення на проспекті Перемоги, 32 (Шевченківський район Києва). Передбачалося, що за цією угодою вказана компанія отримає 486 млн гривень за демонтаж південної вхідної групи, котельні, будівництво павільйону пеліканів та бакланів, павільйону та вольєру приматів, облаштування водно-болотних угідь тощо.

Надалі, 21 грудня 2018 року, сторони підписали два акти приймання частини виконаних робіт за вказаним договором, а саме реконструкції павільйону для утримання та зимового експонування приматів.

Якою була загальна вартість цих робіт та скільки коштів, відповідно, отримало ТОВ “Люнет”, у судовій ухвалі не уточнюється. Втім, у документі зазначається, що, за даними слідства, до вказаних актів було внесено недостовірні відомості щодо обсягів та вартості виконаних робіт на вищезгадану суму 2,01 млн гривень. Як встановили правоохоронці, саме стільки коштували два “комутатори службового зв’язку” та два “пристрої для програмування та налагодження”, які, згідно з актами виконаних робіт, були встановлені підрядником, але не були знайдені слідчими при проведенні огляду в зоопарку. Таку суму завищення підтвердили і результати судової будівельно-технічної та судової економічної експертиз, які були проведені за клопотанням правоохоронців.

За версією слідства, Тетяна Прилипко, яка на той час була “службовою особою, уповноваженою на виконання адміністративно-господарських функцій”, при реалізації вказаного договору неналежно виконала свої службові обов’язки, передбачені посадовою інструкцією, через несумлінне ставлення до них. Так, правоохоронці вважають, що саме вона повинна була здійснити належний технічний нагляд та контроль за об’єктом будівництва – йдеться про необхідність перевірки відповідності виконаних обсягів робіт проєктно-кошторисній документації, забезпечення контролю за ефективним використанням бюджетних коштів, спрямованих на цю реконструкцію тощо.

Щодо необхідності звільнення Тетяни Прилипко від кримінальної відповідальності клопотали її адвокати. При цьому, прокуратура не заперечувала проти задоволення такого клопотання, а тому можна припустити, що цей орган не буде оскаржувати відповідну ухвалу суду в апеляційній інстанції.

Що цікаво, у судових ухвалах не уточнюється, чи працює вказана особа в КП “Житлоінвестбуд-УКБ” станом на сьогодні і який правоохоронний орган відкривав вказане кримінальне провадження. При цьому, можна припустити, що дана справа була виокремлена з іншого слідства по “бюджетним розпилам” при реконструкції столичного зоопарку. Про це, наприклад, свідчить те, що ця справа була відкрита лише минулоріч (правоохоронцям зазвичай треба більше часу, щоб довести провадження до суду) і що в реєстрі судових рішень відсутні ухвали по досудовому розслідуванню даного провадження (там опублікована лише ухвала щодо звільнення Прилипко від відповідальності, тобто коли справа вже була у суді).

Нагадаємо, що реконструкція київського зоопарку на замовлення КП “Житлоінвестбуд-УКБ” відбувалася у 2017-2022 роках в рамках трьох черг – усього на її проведення було укладено чотири договори загальною ціною понад 1,64 млрд гривень. Факти ймовірного розкрадання бюджетних коштів в рамках цих робіт, ймовірно, були такими очевидними, що не могли не зацікавити правоохоронців.

Зокрема, у жовтні 2019 року столичне управління Нацполіції в метрополітені відкрило кримінальне провадження, в рамках якого було встановлено, що посадовці вищезгаданого ТОВ “Люнет” могли присвоїти близько 10 млн гривень при здійснення робіт в рамках першої черги реконструкції київського звіринцю, а один із субпідрядників реконструкції – ТОВ “Подолжилбуд” – перераховував отримані бюджетні кошти “підозрілим” компаніям (можливо, саме з цієї справи було виокремлено вищезгадане провадження. – КВ).

Популярні новини зараз

Сьогодні кияни святкують свято Петра і Павла за новим календарем

На Софійській площі у Києві встановили інсталяцію «Укриття від нетерпимості»

На війні загинув інженер Інституту ядерних досліджень Сергій Чередник

В.о. ректора НАУ звинувачує попереднього очільника, який отримав посаду в ДУІКТ, в "промисловому шпигунстві"

Показати ще

Крім того, в рамках іншого слідства, відкритого у лютому 2020-го, Нацполіція розслідувала порушення при виконанні третьої черги реконструкції. Тоді, серед іншого, правоохоронці з’ясували, що посадовці КП “Житлоінвестбуд-УКБ” заздалегідь домовилися з підрядником ПрАТ “Фундамент” про проведення цих робіт, погодивши їхню вартість (802,8 млн гривень), а сам тендер на право здійснення реконструкції було проведено формально. Про це, на думку слідства, свідчив факт, що підрядник виконував підготовчі роботи ще до проведення тендеру.

Про фігурантів

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Люнет” було зареєстроване у травні 2002 року. З грудня 2021 року ця компанія знаходиться у стані припинення. Її керівником вказано Артема Кириченка, засновниками – мешканця села Малий Олексин Рівненської області Юрія Климця та Юрія Половку, який зареєстрований в окупованому селі Заозерне Каховського району Херсонської області. Останній разом з киянином Олексієм Марченком є кінцевими бенефіціарами даної ТОВки.

Зазначимо, що реконструкція київського зоопарку розпочалася у той період, коли КП “Житлоінвестбуд-УКБ” очолював Вячеслав Непоп (він керував цим підприємством з 2002 по 2018 рік, після чого “пішов на підвищення”, ставши заступником голови Київської міськдержадміністрації (КМДА)). Тепер цьому чиновнику, схоже, вже не варто ні про що хвилюватися, адже на випадок зацікавленості правоохоронців щодо обставин першої черги реконструкції він матиме “залізобетонний” аргумент – розслідувати щось щодо реконструкції зоопарку вже запізно. А такий інтерес цілком міг би з’явитися, адже прізвище Непопа та його підлеглих прямо чи опосередковано неодноразово фігурували в різних скандалах з кримінальним підтекстом.

Так, у лютому 2020 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання посадовими особами “Житлоінвестбуд-УКБ” своїм службовим становищем. Слідство попередньо встановило, що це КП неправомірно віддавало більшу частину бюджетних підрядів компаніям, які пов’язані з Вячеславом Непопом. Скільки коштів було перераховано на рахунки таких фірм, поки достовірно невідомо, але як мінімум три компанії отримали підрядів на загальну суму понад 1,63 млрд гривень. Втім, вочевидь, ця справа так і не була доведена до суду.

А у вересні 2023 року Деснянський районний суд виправдав ексзаступника начальника відділу технічного нагляду КП “Житлоінвестбуд-УКБ” Володимира Заріцького у справі щодо факту службової недбалості при створенні в 2015 році велосипедного маршруту з Троєщини до Європейської площі. Слідство тривало близько 9 років. Заріцького на фініші обвинувачували в тому, що він не перевірив акти виконаних робіт на суму 5,1 млн гривень, а саме будівництво відбувалось з порушення державних будівельних норм і стандартів, через що ці гроші платити підряднику було не можна. Довести скоєння злочину слідчим Нацполіції не вдалося в першу чергу через те, що в період будівництва цього веломаршруту відповідних державних норм і стандартів, мовляв, просто не існувало.

Наразі КП “Житлоінвестбуд-УКБ” очолює Олександр Акімов – посаду директора він обіймає з 2 січня 2020 року. Його попередником був Сергій Данилович, який виконував обов’язки керівника цього підприємства з 26 червня 2018 року і який змінив на цій посаді вищезгаданого Вячеслава Непопа.

Вказане КП підпорядковане Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА. Діяльність даного департаменту з 2018 року контролює Вячеслав Непоп. Також він відомий як депутат Київради IV, V, VII, VIII скликань та чинного IX скликання Київради (на останніх виборах пройшов від партії мера Києва Віталія Кличка “УДАР”).

Київський зоологічний парк загальнодержавного значення з жовтня 2014 року очолює Кирило Трантін. Зоопарк підпорядкований Департаменту культури КМДА на чолі з Сергієм Анжияком (очолює цей структурний підрозділ з 2 серпня 2022 року). Діяльність вказаного департаменту з 2018 року контролює заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Раніше повідомлялось, що у Києві судитимуть посадовців КП та підрядника, які здійснили шахрайську реконструкцію столичного зоопарку зі збитками у 2 млн грн.