Зранку 28 червня до Києва з візитом прибула президентка Словенії Наташа Пірс Мусар. Вона вже зустрілася з українським колегою Володимиром Зеленським – разом лідери вшанували пам'ять полеглих воїнів біля Стіни пам’яті.

Пізніше Наташа Пірс Мусар відвідала Бучу та поставила свічку біля пам’ятника загиблим під час російських звірств. Вона заявила, що була "глибоко зворушена трагічними історіями жителів Бучі".

Новий пакет допомоги та підготовка до другого Саміту миру

Глава Української держави назвав цей візит у День Конституції України дуже символічним і подякував за всю підтримку, яку Словенія надає нашій країні і в боротьбі з російською агресією, і на шляху до членства в ЄС. Під час зустрічі лідери обговорили ситуацію на полі бою, зокрема на Харківському напрямку, спільну роботу на рівні Євросоюзу та підготовку двосторонньої безпекової угоди між Україною та Словенією.

Окремо приділили увагу результатам першого Саміту миру. Володимир Зеленський відзначив участь Словенії у заході та, зокрема, виступ Наташі Пірц Мусар, під час якого вона зазначила, що Україна захищає не лише себе, а й міжнародне право. Президент поінформував про роботу з підготовки другого Саміту миру.

Президентка Словенії наголосила на підтримці України з боку Словенії та повідомила, що словенський уряд схвалив додаткові 5 млн євро на гуманітарні потреби нашої країни.

«Немає політика, який не хотів би миру. Ми всі розуміємо ризики. Але Україна – це та країна, яка повинна вирішувати, коли й за яких умов вона вестиме переговори. І тут ми на вашому боці»

Раніше словенське видання RTV SLO писало, що президенти мають підписати двосторонню безпекову угоду.

Офіційно про це не говорили.