Наразі на п’ятьох мандрівників на дахах вагонів та їхніх батьків очікує адміністративна відповідальність, а в подальшому виявлятимуть інших подібних подорожувальників.

Сезон активності зачеперів у Києві та області в самому розпалі, а у поліції додалось клопоту. Відстежувати відео в соцмережах, розшукувати, розмовляти, проводити зустрічі з батьками. Днями ювенальні поліціянти Бучанського управління поліції встановили п'ятьох учасників великої групи зачеперів, які впродовж двох місяців катались на дахах електропотягів.

Їхні небезпечні мандрівки у червні та липні зняли на відео та опублікували в соцмережах небайдужі мешканці Бучанського району. Як повідомляє поліція Київської області, поки виявлено п'ятьох учасників віком від 13 до 17 років. Оскільки адміністративній відповідальності в Україні підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення 16-річного віку, тільки двоє з учасників групі відповідатимуть за свої дії самі, за інших доведеться “віддуватися” батькам.

Інспектор ювенальної превенції Юлія Денисенко, за фактом порушення правил з охорони порядку і безпеки руху на залізничному транспорті (ч. 1 ст. 109 Кодексу України про адміністративні правопорушення) винесла протокол двом учасникам групи – це хлопці, яким виповнилось 16 та 17 років. Також відповідальність за невиконання обов’язків щодо виховання дітей (ч. 1, 3 ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення) понесли батьки інших трьох правопорушників 13,14 та 15 років”

Правоохоронці встановлюють інших учасників мандрівок на дахах поїздів та закликають батьків говорити з дітьми про те, що залізниця - це територія підвищеної небезпеки. І це стосується і руху потягів, і високої напруги в контактній мережі, й можливості падіння з висоти. При цьому любителів шукати пригоди на залізниці повно й у Києві - підлітки катаються “верхи” на міській електричці впродовж теплого сезону. І було б добре, якби цією проблемою займалася не тільки поліція, а й Укрзалізниця, адже одними планами та обговореннями її не вирішити.