Захід відбувся біля пам’ятника "Ромська кибитка".

Джерело: Укрінформ

"2 серпня в Аушвіці під час геноциду ромів загинули понад чотири тисячі людей. Загалом у таборах закатували понад 25 тисяч ромів. Чому фашисти нищили ромів, євреїв? Вони були "не такі", жили за власними традиціями. Який ми робимо висновок, вшановуючи цих людей? Ми маємо настільки сформувати політику виховання дітей, щоб усвідомлення інакшості було не причиною протидії цим людям, а причиною радісного сприйняття цього розмаїття як великої людської цінності", - підкреслив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він додав, що несприйняття іншого є сьогодні основою збройних конфліктів, що, зокрема, демонструє війна Росії проти України.

Водночас міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов наголосив, що Україна має дбати про пам'ять про закатованих і не допустити повторення таких подій.

"Ми повторюємо: ніколи знову. Ніколи знову - Аушвіц, ніколи знову - Бабин Яр, ніколи знову - Буча. Неважливо, чи це десять людей, чи це сто, чи це тисячі, мільйони. Це показує одне – цінність людського життя невимірна", - сказав він.

Координаторка проєктів Ради Європи Віола Попенко зазначила, що геноцид ромів у деяких джерелах називають "забутим геноцидом", оскільки, за її словами, про ромів мало говорили в контексті трагічних подій Другої світової війни. Вона зазначила, що Рада Європи організовує заходи, щоби розповісти про це.

Голова Державної служби з етнополітики та свободи Віктор Єленський зауважив, що трагедія, жертв якої сьогодні вшановують, може стати для ромів джерелом пошуку колективної ідентичності.

"Цей геноцид має два великі екзистенційні виміри. Перший - це те, до чого може привести імперське засліплення, бажання загарбати чужу землю, позбавити чужої свободи. Другий вимір - це ромська громада і взагалі роми, і не тільки України. Трагедія - це не завжди (і не тільки) розпач, це й те, в чому людські колективи вишукують свою ідентичність", - зазначив він.

Пам'ятний захід супроводжувався музично-поетичними номерами ромського театру "Романс". Також виступали представники ромської громади. Зокрема заслужений артист України Петро Чорний наголосив на важливості пам'яті про геноцид.

Як повідомлялося, пам'ятну дату встановила Прокламація Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, ухваленою у 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки.

2 серпня 1944 році нацисти у концтаборі "Аушвіц-Біркенау" знищили останніх в’язнів так званого "циганського табору".