Мета поїздки — огляд роботи ТЕЦ, що працює на відходах і забезпечує генерацію теплової та електричної енергії, утилізуючи щороку близько 80 тисяч тонн сміття. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Для великих міст таке заміщення звичних видів палива вирішує одразу дві проблеми — дефіцит енергії та проблему накопичення сміття.

«Місто Целє є третім за величиною містом у Словенії з населенням близько 40 тисяч осіб. Ми оглянули роботу міської ТЕЦ, що працює на паливній фракції відходів. Її теплова потужність складає 16 мВт, виробництво електроенергії — 2 мВт. ТЕЦ фактично забезпечує потреби міської громади і навіть міст-сателітів. Технологічне поєднання ТЕЦ із підприємством механіко-біологічної переробки дає змогу раціонально утилізувати близько 80 тисяч тонн сміття в рік». Зазначив замголови КМДА

За його словами, в Україні, яка продовжує жити в умовах енергетичного дефіциту, потрібно використати всі шляхи й можливості.

«Ми зобов’язані використати всі шляхи й можливості, що дадуть змогу продукувати енергію. На це, власне, спрямована Концепція енергетичної стійкості Києва (Енергетичне відновлення: шлях до розподіленої когенерації). Серед інших об’єктів вона передбачає створення двох ТЕЦ на різних берегах столиці, що працюватимуть на комбінованому паливі і використовуватимуть висококалорійні фракції відходів».

Він підкреслив. що для великих міст таке заміщення звичних видів палива вирішує одразу дві проблеми — дефіцит енергії та проблему накопичення сміття. Таку практику широко використовують у європейських містах, прагнуть застосовувати і у столиці.

Раніше у телеграм-каналі "Хрещатику" повідомлялось, що столичні чиновники поїхали до Львова, аби вивчити досвід будівництва "сміттєспалювального заводу, який працюватиме, як ТЕЦ".