У суботу, 14 вересня, на свято Хрестовоздвиження відбулося урочисте освячення пам’ятника предстоятелю Української Автокефальної Православної Церкви, митрополиту Київському і всієї України Василю Липківському.

Про це переказує "Вечірній Київ".

Пам’ятник поставили за ініціативи історика, речника Генерального штабу ЗСУ Андрія Ковальова. Саме він навесні 2023 року вирішив розшукати останню київську адресу митрополита Василя Липківського. А потім оголосив збір на спорудження.

У серпні 1934 року митрополита Василя Липківського совєцька окупаційна влада вирішує виселити за межі Києва, на околицю, у Олександрівську слобідку. Ймовірно це було пов’язано з повернення Києву статусу столиці підсовєцької України і большевики чистили Київ від „контрреволюційного елементу“

Василь Липківський майже 20 років прожив на вулиці Мстиславській, 46 у Києві, але змушений був залишити дім, разом з сестрою і прикутою до ліжка дружиною. Вони зайшли прихисток в одній з кімнат чужого будинку, який належав родині Бирюліних на вулиці Дачній, 8 на Олександрівській слобідці.

Онук Василя Липківського, пан Костянтин розповів про цю адресу. Знаково, що у 1936 році саме у цій хаті митрополит Василь Липківський охрестив свого онука Костянтина.

Києвознавець Олександр Михайлик завдяки старим картам, аерофотозйомці і порівнянням із сучасними картами виявив місце, де стояв той будинок. Саме у ньому Липкіського заарештували більшовики 22 жовтня 1937 року. Його 73-літнього старця посадили до Лук‘янівської в’язниці, а потім розстріляли 27 листопада 1937 року.

Будинок Бирюліних у 1970-х роках знесли разом з сусідніми приватними садибами і в період між 1975-1981 роками тут звели нові дев’ятиповерхівки. Зараз це вулиця Григорія Кочура.

Популярні новини зараз

У Києві затримали на хабарі проректора НУБІП, який допомогав уникнути мобілізації через аспірантуру

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

У столиці стало відомо, за скільки продають готель "Україна"

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

«Дивовижна річ, я тисячі разів проходив повз це місце, бо двісті метрів від цього місця знаходяться Центральні державні архіви, ну і зокрема Центральний державний архів вищих органів влади та управління України в якому я часто працюю… Це місце виявилося не забудованим. Ми з однодумцями з громадської ініціативи Історія УАПЦ вирішили встановити на місці, де була хата митрополита — пам’ятник», — пояснив Андрій Ковальов.

Очолили освячення митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко та єпископ Фастівський Володимир (Черпак) у співслужінні духовенства ПЦУ. Народний артист України, лауреат Шевченківської премії, старший сержант Збройних Сил України Тарас Компаніченко заспівав Гімн України.

«Ми вирішили зробити важливий символічний обряд і набрали землю з рідного села і з символічної могили у Биківнянському лісі митрополита Василя Липківського. Представник Меморіального заповідника „Биківнянські могили“ Валерій Філімоніхін та онук митрополита Василя — Костянтин Липківський висипали цю землю до пам’ятника предстоятеля УАПЦ», — розповів Андрій Ковальов.

Андрій Ковальов щиро подякував усім доброчинцям та меценатам, які опікувалися спорудженням та відкриттям пам’ятника.

Проєкт пам’ятника, що розташований по вулиці Григорія Кочура, 6 розробив скульптор Олександр Ткачук. На пам’ятнику є пояснення, чому його споруджено саме у цьому місці.