3 грудня Україна отримала результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018. Про це повідомляє УЦОЯО.

«3 грудня об 11 годині за київським часом Україна, одночасно з 80 країнами світу, отримала результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018, що дозволить порівняти національну освітню систему з системами країн, що за розмірами, економічним потенціалом та історичним досвідом подібні до України. Національний звіт за результатами PISA-2018 оприлюднюється синхронно з Міжнародним звітом ОЕСР за результатами PISA-2018», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що міжнародне дослідження PISA, започатковане Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), є одним із найавторитетніших джерел інформації про середню освіту у світі.

В дослідженні оцінюється якість знань 15-річних підлітків серед таких предметів, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни, а також визначає ступінь оволодіння дітьми здатності застосування своїх знань та умінь в реальному житті.

Українські підлітки долучились до міжнародного дослідження PISA вперше, в циклі 2018 року.

Міністр Освіти Ганна Новосад у Фейсбуці зазначила ключові факти результату дослідження.

Вона пояснила, що PISA – це, у першу чергу, діагностування слабких та сильних сторін конкретної національної системи освіти та додала, що загалом усе непогано.

«Результати доцільно порівнювати не з усіма країнами, а, у першу чергу, з референтними. Для України це Білорусь, Грузія, Естонія, Польща, Молдова, Словаччина, Угорщина», – наголосила Новосад.

Коментуючи результати дослідження якості освіти в Україні, міністр написала, що загалом дуже непогано, але результати українських учнів/студентів нижчі за середні по країнах ОЕСР у всіх трьох галузях.

«Результати українських учнів/студентів нижчі за середні по країнах ОЕСР у всіх трьох галузях (середнє для країн ОЕСР із читання становить 488,89 бала, математики – 492,03 і природничо-наукових дисциплін – 490,78). Наша різниця успішності учнів/студентів порівняно із середніми значеннями по країнах ОЕСР із читання становить 23 бали, математики – 39, а з природничо-наукових дисциплін – 22. За даними ОЕСР, 30 балів відповідає одному року навчання в закладі загальної середньої освіти», – повідомила Міністр.

Також, Новосад наголосила, що найбільше українські учні відстають з математики.

«В Україні найбільш проблемною з-поміж трьох галузей PISA є МАТЕМАТИКА.

74,1% 15-річних підлітків України досягли БАЗОВОГО РІВНЯ сформованості читацької грамотності; 64% – математичної грамотності; 73,6% – природничо-наукової.

Популярні новини зараз

Пропускна здатність ТЦК СП у Києві становить ~50-70 осіб на день — Міноборони

Син екснардепа-регіонала замовив вбивство депутата — ДБР передали справу до суду

На Київщині заявляють, що контролюють будівництво фортифікацій

У Києві комунальник використав прапор України, як "мішок" для скошеної трави

Показати ще

При цьому ВАЖЛИВО відзначити, що 46,4% 15-річних учнів України продемонстрували високий рівень читацької грамотності, 37,9% – грамотності з математики і 43,6% – грамотності із природничо-наукових дисциплін», – зазначила Новосад.

Результат досліджень показав, що загалом в Україні учні/студенти почуваються більш задоволеними життям, ніж їхні однолітки в країнах ОЕСР.

Ганна Новосад підсумувала, що міжнародне дослідження якості освіти виявило дві проблеми українських учнів – низький рівень підготовки з математики та нерівність у доступі до кращої освіти.

«Якщо дуже узагальнено, то результати PISA оголили дві проблеми – низький рівень грамотності з математики та глибока нерівність у доступі до кращої освіти, залежно від місця проживання та соціально-економічного статусу.

Детальний policy response буде пізніше. Але вже зараз є очевидним, що наші спільні і ключові завдання – збільшити частку успішних учнів/студентів та зменшити соціально-економічну нерівність між успішнішими й неуспішними учнями/студентами», – написала Ганна Новосад.

Нагадаємо, Освіта в Україні: чому Ганна Новосад планує закривати школи та скорочувати вчителів

Читайте також:

Ганна Новосад заявила, що в Україні забагато вчителів

Київські школи перевіряють аудитори