“Мо-скаль не-про-йде!”, – кричать хором троє чоловіків у солом’яних брилях та гуцульських строях. Жінку із перехожих запрошують до спільної фотографії. Їй дають топірець і садять на солом’яного бика. Потім піднімають на руки. Кричать: “Путін ху*ло”. Чоловіки називаються гуртом “Солома”. На площі Ринок Львові облаштували фотозону поблизу історичного музею.
“Хлопці посеред вулиці так колоритно до фото запрошують, то й повелася. Перед тим слухала рок від вуличних музикантів і побувала у внутрішньому дворику ратуші на фестивалі морозива, – розповідає 48-річна Світлана Артиш. Вона руда, у червоному капелюсі і темних сонцезахисних окулярах.
– Я з Житомирщини. Уперше цього року не брала участі в голосуванні, бо приїхала до дочки у Львів. Вона проголосувала. Не буду казати за кого, але це не важливо. Аби щось змінилося, то в першу чергу нам треба змінитися самим. І у відношенні до роботи, і один до одного”.

У день виборів 21 липня на головній площі Львова людно. Туристи ходять пішими групами або сідають на екскурсійний Чудо-поїзд, який щопівгодини відправляється від входу до міськради. По периметру навколо міськради зайняті усі літні майданчики ресторанів.

Я БОМЖ бідака охочий модерно жити

“Живемо у Норвегії вже 8 років. Переїзд був пов’язаний з роботою. Працюємо в IT-сфері. Приїхали до батьків, але не плануємо жити в Україні, того й не голосували.. І тут, здається, люди вже довіру до виборів утратили, – каже 35-річна Наталія. Із чоловіком 38-річним Славою біля фонтану зі статуї Нептуна їдять морозиво ріжок. Прізвище не називають. Наталя внє політики. Вона відома у наших колах соціальними проектами”, – пояснює Слава.

У сувенірних ятках розглядає брелоки із м’яких іграшок 67-річний Мирослав Павлюк. Має сиві вуса та чуба-оселедця. У лівому вусі сережку. Одягнений у розстебнуту камуфляжну куртку. Несе кілька розкладених картонних коробок.

“Люди самі мають робити, а чекати, що за них хтось зробить. Я от хоч місто прибираю. Ні дня без роботи не сиджу, хоч 20 років на пенсії.. 28 років був військовим, а у 2014-му хотів в армію, то не взяли. А в добровольці не йшов, бо то партизанщина. Зараз можна сказати я БОМЖ бідака охочий модерно жити, як кажуть у нас. Маю свою двокімнатну печерку неподалік центру. Голосував за Порошенка на президентських, а тепер, як писав Маяковський: “Піднялась Гідра контрреволюції”. То також збираюсь за Порошенка, бо можливий проросійський реванш.

В ПАРЄ чи в НАТО усюди треба платити

На фоні ратуші посеред площі робить селфі на телефон 50-річний Дмитро Лещенко. На ремінці через плече тримає дорожню сумку.
“Я в Николаеве жыву. Вот в командировку приехал. То открепной не успел взять, чтобы проголосовать, – розповідає Дмитро Іванович. – Працюю ізолювальником труб по всій країні у харчовій промисловості. За кордоном така робота дуже ціниться. Збирався вже виїжджати, але передумав. Але у 30 відсотків жителів України нема роботи зовсім. Була б – ніхто б нікуди з України не виїжджав. При Союзі у нас після Ленінграда був другий інститут кораблебудування. Чотири заводи працювали, зараз все стоїть. Треба економіку піднімати, малий бізнес. Зеленский – молодець. Тепер тих, хто там в Раді сидів постійно і хапав, поменше буде”.
“А що треба Україні, крім розвитку економіки. Чи варто декомунізацію далі проводити, наприклад?” – запитую.
“Може бути. То треба розбиратися”, – відповідає чоловік і прощається.

Неподалік на пересувній ятці-книгарні 65-річний Олександр Василюк розправляє національний прапор. Ціна на ньому сто гривень. Чоловік у жовтій футболці з зображенням Івана Франка. На камуфляжній кепці значок тризуба.

“Має прийти Тарас, зараз переодінеться в форму УПА і замінить мене. А я проголосую. За Європейську Солідарність, – каже Олександр Антонович. – Порошенко має зв’язки, має тут добро своє, то певно не схоче, щоб Росія прийшла і загарбала. Має гроші, то зробив безвіз, томос, прийняли закони, яких вимагає Європейський Союз. З мажоритарників оберу свободівця, але хлопці-націоналісти менше грошей мають. А в ПАРЄ чи в НАТО усюди треба платити”.

Нащо була ця показуха з велосипедом?

Розглядають книги і нас слухають в той час 21-річні Тетяна і Микита Сиротіни. Питають продавця чи має карту міста. Кажуть, приїхали з Херсону.
“Ми не голосували, бо приїхали подивитися на Львів. Подобається партія “Слуга народу”. Їхні дії не розходяться зі словами, бо наперед нічого не обіцяють. А ще імпонує позиція про припинення медреформи. Нашій країні потрібна страхова медицина, – каже Тетяна.

На бордюр поблизу зайнятих лавок на виході з внутрішнього дворику міськради присідає 56-річна Світлана Білан. Закурює цигарку.
“Ще встигнемо проголосувати нині з сином. Обираємо партію “Голос”. Є надія, що зроблять можливість відкликання депутатів ще до закінчення терміну, якщо погано будуть виконувати обов’язки. За Гройсмана спершу хотіли, але він непрохідний”.

Популярні новини зараз

У Києві затримали столичного блогера, якого пов'язують з Тищенком, зв'язках з рф та образі військових

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Максим Кріппа та казино "Вулкан". Як партнер російського олігарха скуповує українські ЗМІ

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

Чуємо плач немовляти. З 10-місячним хлопчиком на руках іде до фонтану 32-річний Петро Рибчак. Показує дитині потік води зі статуї дружини Нептна Амфітріти з дельфіном. Маля заспокоюється.
“Ми нині встигли і проголосувати, і батьків посадити на автобус до моря. От тепер гуляємо, – розповідає чоловік. Він підприємець.. Живе у селі Брошнів-Осада Рожннятівського району на Івано-Франківщині.
– Я не знаю, хто ті всі молоді нові люди, що зібрались до парламенту. Щодо команди президента, то надії на них нема. У них розбіжності між словами і діями. Наприклад, той же кортеж президента. От нащо була та показуха з велосипедом? Голосував за опозиційні сили. Ну не за Опозиційний блок, а проукраїнських. Може викорінять корупцію. У нас багата країна. Як не буде корупції, то підніметься економіка. Ще й поляки до нас на роботу їздитимуть”.

Явка на дострокових виборах до Верховної Ради України станом на 20:00 склала 49,3%, повідомляє громадянська мережа “ОПОРА”.