Перші місяці Володимира Зеленського на посаді ­президента показали молодій владній команді, які виклики стоять перед країною. Спочатку російську делегацію після двох санкційних років повернули до ПАРЄ, фактично без застережень. Згодом публічним став конфлікт між президентом і главою зовнішньополітичного відомства. І ці чвари відбуваються на тлі провокацій Кремля і рішень Міжнародного трибуналу з морського права довкола визволення ­захоплених українських моряків.

На пропозицію Москви МЗС надіслало ноту з різкою відмовою Україна не даватиме гарантій щодо покарання своїх моряків за російським законодавством. Але президент дізнався про відповідь міністерства з інтернету, а міністр відмовився допомагати главі держави через “розбіжності” і пішов у відпустку.

Нинішня ситуація доводить: президенту необхідно дати можливість призначити нових міністра закордонних справ, главу СБУ та генпрокурора. Некерованість держави в ухваленні принципових рішень стає загрозливою.

Підтримавши на виборах Володимира Зеленського, українці знали, що в ­нього немає політичного досвіду. Це було голосування за зміни якості ­політики. Та відсутність досвіду команди ­президента може боляче вдарити по націо­нальних ­інтересах. Ситуація в ПАРЄ продемонструвала, які серйозні виклики стоять перед нами.

На порядку денному чимало проблем у внутрішній політиці. Як свідчать соціологічні опитування, українці очікують результатів від нової влади вже зараз. Суспільство чекає від Зеленського і зовнішньополітичної стратегії, і програми внутрішніх реформ.

Важливо, щоб у цей час поряд із президентом працював досвідчений політик, антикризовий менеджер. Новому главі держави потрібен сильний союзник. Юлія Тимошенко одна з кандидатур на посаду глави уряду, на думку експертів. Лідер “Батьківщини” досвідчений, компетентний, налаштований на зміни політик. І здатний діяти.

Беззаперечними аргументами на її користь експерти вважають те, що у Тимошенко є готові рішення складних питань тарифна і монетарна політика, переговори з МВФ, пільги і соціальні виплати.

У лідера “Батьківщини” є репутація і навички. Вона класичний антикризовий менеджер. Без розкачки може взяти ситуацію в країні під контроль, вважає політолог Андрій Золотарьов.

 Якщо виходити з того, як партії бачать розвиток країни, то найсерйозніші шанси у Юлії Володимирівни. Вона один із найресурсніших політиків, тримається в політичній прем’єр-лізі понад 20 років. Має чітку програму змін, вважає він. Покроковий план дій для зростання економіки і реформування усіх сфер життя. Це “Новий курс України”, розроблений за її ініціативою із залученням понад тисячі експертів.

Досягнення Тимошенко на урядових посадах свідчать: вона має досвід керівництва державною машиною і знає “вузькі місця” управління. Це дозволить політику здійснити системні зміни. Така ­фігура на посаді прем’єра може бути противагою ­президенту та можливій узурпації ним влади.

Юлія Тимошенко переконана: щоб якісно змінити життя в країні, необхідно засукати рукави всім і молодим, і досвідченим, об’єднавшись навколо національних цілей.

8,4 тисячі гривень сягнула допомога під час народження дітей під час першого прем’єрства Юлії Тимошенко. Цю допомогу підвищили у 12 разів. За час її перебування на посаді створено півмільйона робочих місць, підприємців звільнили від корупційного тягаря скасували близько 3600 підзаконних актів, з яких годувалися чиновники. Майже у півтора разу зросли доходи українців.

Фінансову кризу країна пройшла з мінімальними втратами

Популярні новини зараз

За дослідження проблемної частини тунелю Київського метро переплатили в кілька десятків разів

У столиці відкрили пам’ятник митрополиту УАПЦ Василю Липківському

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

На Київщині зареєстровано новий випадок захворювання свиней на африканську чуму

Показати ще

За спиною Юлії Тимошенко серйозний багаж антикризових рішень. Із 1997 року тричі обіймала високі державні посади. 1999-го рятувала країну від енергетичного колапсу і згодом сприяла створенню з нуля енергоринку. На посаді прем’єра повернула до державної власності “Криворіжсталь” і забезпечила її прозору приватизацію. Від продажу металургійного гіганта на відкритому конкурсі держава отримала $4,8 млрд. Тимошенко забезпечила зростання доходів держбюджету на 70%.

На час другого прем’єрства Тимошенко припала світова фінансова криза 2008 року. Її країна пройшла з мінімальними втратами. Попри падіння економіки, вчасно виплачували зарплати, пенсії та стипендії. І не тільки. Платню вчителів, ­медиків і науковців збільшили у півтора разу. Пенсійний вік залишився на тому ж рівні, попри тиск МВФ.