Результати парламентських виборів матимуть значно більший вплив на майбутнє України, ніж президентських.

“Сильний мандат для налаштованих на реформи партій і політиків дасть надійну платформу для імплементації змін. Президент, уряд і парламент повинні працювати узгоджено, щоб провести реальні зміни у відведений час”, – каже директор з питань України в ЄБРР Маттео Патроне, пише Financial Times.

За його словами, до 30 річниці проголошення незалежності України треба відповісти на питання – чого вдалося досягти, у чому зазнали поразки і що ще треба зробити.

“Сьогодні Україна це країна з доходами нижче середнього у Східній Європі. За даними МВФ, ВВП на душу населення торік становив 9283 долари. Це менше третини від рівня Польщі з її 31 939 доларів. Якщо Польща у рейтингу на 43 місці, то Україна на 111-му”, – каже Маттео Патроне.

Україна має великі запаси природних ресурсів, родючу землю, висококваліфіковану робочу силу і людський капітал.

“Українці за кордоном шукають місця, де “трава зеленіша”. Кількість українських заробітчан у Польщі наближається до 2 мільйонів”, – додає директор з питань України в ЄБРР.

За його словами, за роки незалежності була проведена низка реформ від децентралізації до виконання програми МВФ, від стабілізації банківського сектору завдяки зусиллям Мінфіну і Нацбанку до зміни енергетичного сектору. Реформа державного управління і зміцнення інститутів зменшила простір для корупції.

“Існує фундамент, на якому можна продовжувати будувати демократичну і заможну Україну. Їй необхідні сильні міжнародні зв’язки, деолігархізація, приборкання корупції, земельна реформа, незалежність системи правосуддя і державних інститутів, повна відповідальність кожного, в чиїх руках зосереджена влада”, – підсумував Маттео Патроне.

До кінця основних економічних реформ Україні радять зупинити стрімке зростання мінімальної зарплати. Про це заявила представниця Світового банку в Україні Анастасія Головач.