Перший раунд консультацій МЗС щодо ПАРЄ відбувся у п’ятницю, 28 червня.

Як усе пройшло, розповів постійний представник при Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв’ю УНН.

“Ми з колегами на робочому рівні проговорили кроки, які ми будемо обговорювати надалі вже з керівництвом МЗС, з парламентом, з Адміністрацією Президента. Консультації означають багато раундів обговорення питання вироблення цілісної політики”, каже Кулеба.

За словами дипломата, виклик на консультації є знаком протесту через наявність глибокої кризи у відносинах.

“Щоб ви розуміли, на прикладі українській практики, нашого посла в Росії викликали, коли відбувалась анексія Криму. Коли в нас відбувались проблеми із Сербією, пов’язані з оцінками, які серби дають ситуації в Україні тоді відкликали посла на консультації в Україну. Тобто, це саме по собі є політичним меседжем: саме показати іншій стороні: “ви нас настільки дістали, що ми навіть відкликаємо свого посла”. Меседж саме такий”, пояснив Кулеба.

На який термін було відкликано зі Стасбурга постійного представника, нині невідомо.

“Теоретично я можу й не повернутись, але можливо й повернуся. Тоді питання тільки в тому, коли саме завершиться моє відкликання. Це може тривати місяцями. Мій заступник буде представляти Україну, брати участь в засіданнях, ходити на зустрічі. Відкликання посла це форма демаршу. Це політичний сигнал. Але робота не зупиняється”, відзначив дипломат.

26 червня стало відомо, що ПАРЄ повертає делегацію Росії до свого складу без жодних санкцій. Усі поправки, запропоновані представниками України, Грузії, Великої Британії, Латвії та інших держав, депутати Асамблеї відхилили. Резолюцію, яка дозволяє російській делегації повернутися до роботи вперше з 2015-го, підтримали 118 депутатів, 62 проголосували проти, 10 утрималися. Після рішення ПАРЄ про повернення російської делегації Україна відкликала зі Страсбурга свого посла Дмитра Кулебу для консультацій.