Новий уряд не є партійним або коаліційним. Напряму підпорядкований президенту. Буде інструментом реалізації політичного бачення Зеленського, говорить політолог Володимир Фесенко, 60 років.

 Цей Кабмін технократичний (коли урядують віддалені від політики фахівці. ГПУ). Вперше більшість міністрів взагалі не працювали в держуправлінні або на високих урядових посадах.

Є ті, кого ми не знаємо. Але є люди відомі, мають хорошу репутацію. Включно з прем’єром Олексієм Гончаруком. Це відкриває можливість для реформ. Важливо, щоб нові міністри не втратили здоровий глузд. Можуть захопитися змінами й нарватися на суспільне невдоволення. У соціальних питаннях варто бути обережними, робити виважені кроки. В умовах відсутності досвіду головне системність і вдалий менеджмент. Поки що не знаємо, кого нові міністри приведуть у команді.

Які будуть перші дії, рішення нового уряду?

 Найбільш резонансною та неоднозначною зміною стане створення ринку сільськогосподарської землі. Новий уряд ітиме шляхом ліберальних реформ. Продовжуватиме співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Не змінюватиме загальний вектор, який започаткував Кабмін Яценюка та Гройсмана. Але можуть бути тактичні перестановки. Наприклад, у рамках медреформи треба створювати страхову медицину. Міністерство Уляни Супрун не робило цього.

Уряд може зменшити соціальне забезпечення. Наприклад, підвищити пенсійний вік. Молодий електорат влади нормально це сприйме.

У Кабміні залишили колишніх міністрів МВС Арсена Авакова й фінансів Оксану Маркарову.

 Це логічно. В Кабміні повинні бути стабілізатори люди з досвідом. Маркарова має забезпечити фінансову стабільність. У середині вересня Рада повинна розглядати проект бюджету на наступний рік. Важливо зробити це без проблем, бо цьогоріч маємо виплатити велику частину зовнішнього боргу.

Аваков має відповідати за безпекову стабільність і громадський порядок. Нова влада трохи побоюється вулиці. Проте він буде тимчасово на посаді. Доки в команді Зеленського не підшукають заміну. До того ж, хочуть зменшити його повноваження, передавши Національну гвардію у підпорядкування президенту.