Сотні кілометрів проїхав голова Черкаської обласної організації Аграрної партії України Віктор Полозов під час передвиборчої кампанії, спілкуючись із людьми, що живуть у містах і селах 197-го виборчого округу. Про те, які він зробив для себе висновки і які завдання ставить на час своєї майбутньої каденції у Верховній Раді, він поділився із нашим кореспондентом.

 Українське село, на жаль, гине. Із Черкаського, Канівського і Золотоніського районів мого округу найгірша ситуація у Канівському. Люди масово виїжджають.

Тепер головне завдання не дати загинути українському селу, каже Віктор Полозов, голова Черкаської обласної організації Аграрної партії України. Балотується у народні депутати по 197-му округу. Центр округу в Каневі. У нього також входять міста Золотоноша, Канів, частина Соснівського району Черкас, Золотоніський район, частини Канівського і Черкаського районів.

 Є такі села, де залишилися по три хатини. Там мешкають літні люди, яким просто нікуди подітися. Мине декілька років, і їх на карті країни вже не буде, говорить Віктор Олександрович. Під час передвиборчої кампанії об’їздив села Черкаської області.

Чому із сіл масово виїжджають люди?

 Головна причина в тому, що немає роботи. Це загальна проблема майже для всіх сіл. Особливо складно там, де господарюють агрохолдинги. Великі підприємства об’єктивно незацікавлені в розвитку сільської місцевості. Вони не залучають до свого виробництва місцевих жителів. Через це села залишаються сам на сам із проблемами, страждають від безгрошів’я.

Ось для прикладу, досить велике село Кропивна Золотоніського району. Коли сюди прийшов потужний агрохолдинг “Кернел” (провідний у світі виробник і експортер соняшникової олії, ключовий постачальник сільськогосподарської продукції з Причорномор’я на світові ринки. ГПУ), ферму на півтори тисячі голів молочного стада закрили, а корів розпродали. Роботи в селі не стало. За кілька років люди звідти поїдуть.

Важливо перетворити Україну із сировинного придатка провідних держав світу на країну із глибокою переробкою продукції. Не вивозити за кордон зерно, щоб потім завозити назад німецькі або фінські крупи, а створювати все на місці.

Разом із тим, є чимало сіл, де працюють тваринницькі підприємства. Яка в них проблема?

 Там інша біда екологія. Люди не вкладають в екологічні технології належних коштів і зусиль. Селяни скаржаться на неприємний запах, що йде від підприємств, на нестачу води в колодязях. Недостатньо очищують стічні води, які потрапляють у річки. Проте загальна проблема та сама, що і з агрохолдингами. Великий бізнес дбає про свій заробіток, а не про людей, які живуть навколо їхніх підприємств.

Які перші кроки зробить Аграрна партія, коли прийде у Верховну Раду?

 У парламенті необхідно створити аграрну фракцію. Не комітет, який складається із представників різних партій, а саме фракцію. Це вкрай важливо для відродження українського села. Господарство необхідно скерувати так, щоб створити для сільського населення і аграрників реальні перспективи. Запорукою цього має стати сівозміна в рослинництві, тільки так можна вберегти ґрунти і молочні ферми в тваринництві.

Звичайно, основою економіки України є промисловість. Але сільське господарство сьогодні дає 20 відсотків нашого валового внутрішнього продукту, 40 відсотків валютної виручки.

Популярні новини зараз

У Києві затримали на хабарі проректора НУБІП, який допомогав уникнути мобілізації через аспірантуру

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

У Києві з’явився мурал на честь загиблого захисника і вболівальника "Динамо" — Максима «Регбіста» Яловцова

На Київщині зареєстровано новий випадок захворювання свиней на африканську чуму

Показати ще

Що потрібно для того, щоб перейти від виробництва сировини до глибокої переробки?

 Насамперед треба нормальна фінансово-кредитна система. Щоб кредити для села видавали під мінімальний відсоток. Ідеально до 5 відсотків. Варто повернути аграрному сектору спеціального режиму ПДВ. Також потрібні деякі зміни до податкової політики. Наприклад, перехід від податку на прибуток до податку на гектар землі.

Крім підтримки сільського господарства, які ще кроки плануєте ініціювати після обрання до парламенту?

 Головна мета будь-якого парламентаря це поліпшення добробуту людей. Для цього треба, щоб запрацювала економіка. Передусім ідеться про індустрію: металургію, машинобудування, хімічну, легку промисловість.

Важливими завданнями також є виведення економіки з тіні, поліпшення конкурентоспроможності різних галузей української промисловості, зменшення вартості енергоносіїв та електрики. Сьогодні вартість електроенергії та природного газу завищена удвічі-тричі.

Наскільки коректно проводять виборчу кампанію на 197-му окрузі?

 Усе чесно. Я не беру до уваги окремі не надто тактичні публікації. Але яскраво виражених протиправних, агресивних, провокативних, некоректних дій я не спостерігаю. Це велика перевага нинішньої виборчої кампанії.