5 листопада 1935 року на свій перший маршрут вийшов перший столичний тролейбус. Саме цей день вважається днем народження Тролейбусного депо №1 і початком тролейбусного руху в Києві. Отож сьогодні місто святкує 84-річчя екологічних “жовтих лімузинів” з ріжками. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. 

5 фактів з життя столичних тролейбусів

  1. Найперший маршрут, довжиною 3,5 км, прямував від вулиці Червоноармійської (нині Велика Васильківська) до площі Толстого. З першого тролейбусного депо виїжджало лише 5 тролейбусів типу ЛК-5 – з дерев’яним кузовом і двома дверцятами. Вони могли взяти на борт лише 45 пасажирів.
  2. Наприкінці 1940 року Київ мав вже три маршрути: №1 «Трамвайний завод – площа ІІІ Інтернаціоналу (нині Європейська); №2 «Залізничний вокзал – площа ІІІ Інтернаціоналу (нині Європейська); №3 «Залізничний вокзал – Трамвайний завод».
  3. У 1966 році вперше в світі створили тролейбусний поїзд (зчеплення двох тролейбусів в один) в депо №2 – таких довгих транспортних засобів в інших країнах на той час не було. Це значно розвантажило популярні маршрути. Згодом тролейбусні поїзди з’явилися у Миколаєві, Донецьку, Харкові, Севастополі, Мінську, Таллінні і Ризі. А з часом їх замінили «тролейбуси-гармошки», як називали їх пасажири.
  4. На сьогодні «Київпастранс» обслуговує 47 денних і 4 нічних тролейбусних маршрутів. Це 400 тролейбусів щодня. Загальна довжина контактної мережі – 1130,9 км.
  5. В 2019 році найбільш популярними маршрутами стали №18, 38 і 30 (денний пасажиропотік компанії – більше мільйона).
Фото: Київпастранс

Також “Київпастранс” разом із КМДА розглядає можливість будівництва тролейбусного депо на Дарницькій площі, а також запуск “жовтих лімузинів” Русанівською та Дніпровською набережними.

Нагадаємо, у столиці провели першу тролейбусну екскурсію містом.

Читайте також:

«Київпастранс» скасував п’ять рейсів міської електрички

Проект Київ S–Bahn з’єднає столичне метро і залізничні станції області

З грудня курсуватиме новий потяг Київ – Херсон – Миколаїв