Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Проєкт «Ікони на ящиках з-під набоїв» київських художників Соні Атлантової та Олександра Клименка присвячений мистецьким медитаціям на тему російсько-української війни. Його головна ідея — перетворення смерті, символом якої є ящик від озброєнь, на життя, яке в українській духовній традиції уособлює ікона.

Ящики, на яких написані ікони, привезені з зони бойових дій. Образи уособлюють біль і горе матерів, що переживають втрату дітей, розпач та відчай матерів, що змушені тікати від війни, рятуючи дитячі життя, та водночас - закарбовують нашу віру у перемогу.

«Українська культура багатогранна. Іконопис є однією з вкрай важливих традицій. Ми можемо спостерігати розвиток традиції іконопису протягом багатьох років і навіть тисячоліть. Свідченням цьому є збережені роботи у наших об’єктах культурної спадщини. Але ця практика знаходить відгук і у наших сучасників. Для цього важливо бути ще й духовною людиною. Адже митець відтворює образ через себе. Сьогодні, під час війни, художники-образотворці не можуть обійти цей аспект» т.в.о. глави МКІП

«Життя переможе смерть – ключова ідея цієї виставки, яка буквально демонструє незламну силу і дух нашого народу. У битві за життя, за культуру, за національну ідентичність. І тому дуже символічно, що ця виставка відкривається у національній святині, яка нарешті відкривається для української культури і плекає українську ідентичність» гендир Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко

Окрім мистецької, проєкт має ще й благодійну складову. Кошти від продажу ікон підуть на підтримку різних волонтерських ініціатив, пов’язаних передусім з військовою медициною. До цього часу проєкт побачили у 20 країнах, 93 містах та на 164 локаціях.

  • Виставка діятиме з 10 травня до 10 червня.
  • Час відвідування: 10:00 – 19:00
  • Локація: Велика лаврська дзвіниця Києво-Печерської лаври, перший поверх (Лаврська, 15).
  • Квитки - загальний 160 грн, пільговий 80 грн. Є інші окремі пропозиції - за посиланням.

  • Соня Атлантова - художниця та письменниця. Працює у галузі монументального і станкового малярства, книжкової графіки, інсталяції, учасниця низки виставок в Україні та за кордоном.
    Прозові твори входили в короткі та довгі списки кількох літературних премій в Україні та за кордоном, зокрема – “Книга року ВВС”. За роботу над проєктом “Ікони на ящиках з-під озброєнь” нагороджена орденом “За заслуги” третього ступеня.
  • Олександр Клименко - художник, мистецтвознавець, письменник (під псевдонімом Олаф Клеменсен). Член національної спілки художників України. Працює в галузі станкового та монументального живопису. Автор ідеї та один із кураторів проєкту “Ікони на ящиках з-під озброєнь”, за роботу над яким також має орден “За заслуги” третього ступеня.

Раніше Хрещатик писав: У Києво-Печерській лаврі 9 травня презентують мистецький проєкт «Ікони на ящиках з-під набоїв»