На вулицях столиці з'явилися перші 38 табличок від цього проєкту, зокрема на честь історика і державника Михайла Грушевського, поета і дисидента Василя Стуса, видатного актора Івана Миколайчука, генерала Армії УНР Олексія Алмазова, полковника Петра Болбочана та ін. – повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Команда проєкту збирає цікаву інформацію, яку верифікують історики, і маркує вулиці авторськими табличками (стріткодами), з яких можна перейти на сайт за QR-кодом, щоб дізнатися більше про постать з назви вулиці.

На цьому автори проєкту не збираються зупинятися – планують «застріткодити» всю Україну. Адже імен, про які варто знати, крокуючи вулицями міст, в нас багато. Окрім основної діяльності, ця команда створила свій перший освітній проєкт – «Незламні назавжди. Герої в назвах вулиць». У рамках нього будуть підготовлені матеріали про 10 незламних українців різних історичних періодів, щоб продемонструвати тяглість історії та нашої стійкості.

На основі цих матеріалів створять презентацію для українських шкіл для проведення «Уроків Незламності». Щоб безплатно отримати цей матеріал – треба заповнити анкету is.gd/7blRc3.

Автори проєкту переконані, що історія України – це багато-багато історій окремих чудових людей, про яких треба розповідати.

«Якщо і зберігати історію – то на кожному кроці. Щодня ми ходимо вулицями, які промовляють до нас іменами у своїх назвах. Деякі з них – більш підсвічені, але більшість поки що маловідомі. Це імена людей, які любили Україну, жили нею, впливали на хід історії, помилялися, еволюціонували у поглядах. Саме завдяки ним, їхнім діям, а не якимось абстрактним “договорам, боротьбі чи просвітництву” ми з вами живемо зараз у Вільній і Незалежній. За усім стояли люди»

Проєкт реалізовує ГО «Історична Платформа», а матеріали про сучасників готує спільно з «Меморіалом героїв».

Раніше Хрещатик писав: Проєкт "Шукай" встановив нову мініскульптуру, присвячену букві "Ї"