Рекорд зафіксували у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, повідомляє Суспільне Крим.

"Для мене велика честь бути поруч з вами в такий день. Важливий день для всієї України, для мого народу. Все, що ми робимо — вся Україна, всі кримські татари — робимо заради найбільшої мети – деокупації всієї нашої території, безпосередньо тимчасово окупованого півострова Крим", — розповів організатор акції Ісмаїл Рамазанов.

Він також зазначив, що після звільнення Криму цей прапор відправлять в Музей деокупації.

"Я думаю, історія цього прапору нескінчена, як і бескінечні месенджи наших громадян. І якщо перерахувати — це і Львів, Краматорськ, Одеса, Вінниця, Мелітополь, який на сьогодні окупований, Генічеськ, Новоолексіївка, Дніпро. Фантастичні люди, яки зробили найголовніше — залишили на ньому частинку себе", — наголосив Рамазанов.

Акція "Кримськотатарський прапор над Кримом" розпочалась у 2021 році в Краматорську. У її межах волонтери вручну виготовили знамено 9 х 16 м, яке потім мандрувало містами України й збирало побажання кримчанам.

28 червня 2021 року за допомогою 200 жовто-блакитних повітряних кульок його запустили через адмінкордон між вільною територією України й тимчасово окупованим півостровом.

Рамазанов також розповів, що окупанти робили все можливе, щоб збити прапор. Зокрема, піднімали гелікоптери та залучили особовий склад ФСБ РФ. Але прапор побачили навіть в Ялті. Росіянам вдалося частково збити кульки, після чого він змінив курс і повернувся в Україну. Його знайшли на Арабатській стрілці.

"Вітер, піднявши полотнище над Кримом, затим відніс його назад у руки активістам. Так зʼявилося гасло "Повернувся прапор – повернеться і Крим"

Раніше у Києві представили елементи культури та сенси, що об'єднують українців і кримських татар.