У академічній спільноті Києва розгоряється скандал. Виконувачка обов'язків ректора Національного авіаційного університету Ксенія Семенова звинуватила попереднього очільника вишу у недоброчесності. Нібито, він прихопив з собою корпоративну базу контактів студентів, що навчаються в НАУ - і тепер розсилає їм пропозиції із запрошенням на магістратуру.

Про недоброчесну поведінку Ксенія Семенова повідомила у Facebook (пост був видалений Фейсбуком, лишився в Телеграм).

Вона нагадала, що попередній в.о. ректора, Володимир Шульга, пішов з НАУ до ДУІКТ (Державний університет інформаційно-комунікаційних тенологій) у квітні 2024-го. Причому пішов не сам, як зазначила Семенова, а разом з командою.

"Попередній в.о. ректора перейшов в ДУІКТ і логічно забрав адміністративну команду з собою. Правда не тільки команду, а і трошки даних. Шульга виграв там вибори. Я щиро побажала удачі і всяких успіхів ДУІКТу. Та що там! Користуючись позицією депутатки Київради я якось повернула університету їхній стадіон. Це ж теж мій округ, тому університет зовсім не чужий"

Втім, днями на корпоративні пошти випускникам НАУ почали надходити листи із запрошенням про перехід до ДУІКТ на магістратуру. Ймовірно, йдеться принаймні про декілька випадків, тож Семенова й вирішила оприлюднити незручні для колеги подробиці. Виявилося, що ще при вступі кожен студент підписує дозвіл на отримання університетом особистої інформації (там, окрім усього іншого, зазначено, що університет не має права передавати ці дані іншим організаціям).

Отже, користуючись службовим становищем якісь прекрасні люди забрали із собою в ДУІКТ і базу корпоративних пошт студентів НАУ. Це якось має допомогти ДУІКТ набрати студентів? - Бо я би після такого листа навпаки би навіть не розглядала ДУІКТ"

Втім, сам Володимир Шульга відповів колезі у коментарі під дописом на Facebook. По-перше, зазначив, що розсилка робилася не з корпоративної адреси ДУІКТ. По-друге, написав, що, коли перебував на посаді (в.о. ректора), - не мав доступу до особистих електронних адрес студентів.

"Третє - я чув, що ви ліквідували Факультет кіберзахисту і Кафедру кіберзахисту. То можливо треба в цьому шукати причину? Але це без мене. Я особисто бажаю НАУ тільки добра. І усьому його багатотисячному колективу"

Кумедно, що у коментарі в.о. ректора ДУІКТ скористався можливістю порекламувати свій виш. Він зазначив, що навчання проводиться завжди офлайн, бо університет має електрику (дизель-генератори) і цілих два поверхи, сертифіковані, як укриття, де є IT-аудиторії.

Деталі. Як пояснила нам пані Семенова в ексклюзивному коментарі, ситуація наступна:

  • факультет Кібербезпеки був проблемний (не вистачало викладачів, розклад дивний, пари у розкладі - по факту не проводились);
  • у виші організовано "гарячу лінію" по скаргам (взята на "аутсорс" антикорупційною ГО "Антикорупційний штаб" (є укладена угода), "лінія" - це анонімні скарги по вузу загалом (хабарництво, корупція тощо, адже студенти бояться казати на пряму, аби не мати проблем, у виші є викладачі зі "зв'язками" для закриття справ), на яку прийшло детальне пояснення по корупційній схемі щодо "закриття" сесій/екзаменів, справу та докази офіційно передали поліції, долучили до ще однієї справи по корупції в НАУ;
  • попереднім ректором НАУ був Володимир Шульга (пішов з вишу, виграв вибори в ДУІКТ) та "потягнув" за собою попередніх колег, зокрема Олександра Корченко (був проректор з наукової роботи в НАУ, а в ДУІКТ - забрали першим проректором). Після цього, нові коліжанки Корченка почали писати студентам НАУ напряму (звідки у них інформація про студентів НАУ?) про "погані справи в НАУ, все розвалиться, кошмар", а ще пропонувати "забрати документи та перейти до ДУІКТ". І це при тому, що сам пан Корченко лишається професором НАУ, паралельно працюючи першим проректором в ДУІКТ. Тож напередодні закінчення контракту (30 червня, не буде перепідписаний) він розпочав, за наявними фактами з боку в.о. ректора Семенової, агресивну піар-кампанію ДУІКТ та дискредитаційну кампанію проти НАУ щодо "Кібер-полігону" та інших наукових програм, які "нібито будуть закриті, всі підуть, нічого не буде".

Популярні новини зараз

Столичні рятувальники дістали тіло людини із річки

Вночі у Києві на Троєщині стався вибух — підірвано гранату, що пошкодила 11 авто

На війні загинув інженер Інституту ядерних досліджень Сергій Чередник

У боях на фронті загинув молодий воїн Національної гвардії України Іван Бохан із Києва

Показати ще

Тож підсумовуючи все вищезазначене, можемо констатувати, що ситуація в НАУ зовсім інша, ніж розказують горе-особистості, які вже однією (чи двома) ногами в інших вишах. Намагаються боротись за студентів (та їх гроші) всіма доступними методами. Бажаючим вступати в НАУ, рекомендуємо не вірити в ці побрехеньки, а дивитись на факти - останні роки виплило дуже багато різних корупційних справ, які "маринувались" у виші багато років. Тому зараз публічність, "нова кров" та підходи ламають ці старі затхлі джунглі, на яких сиділо багато людей, але головне, що має турбувати студентів та абітурієнтів - виш рухається у правильному напрямку, очищається і стає ефективнішим, як колись.

Читайте також: Дозвіл на будівництво 14 ЖК на території НАУ скасовано – в.о. ректора Семенова