На виставці представлено 565 експонатів із чотирьох кримських музеївБахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Керченського державного історико-культурного заповідника та Національного заповідника Херсонес Таврійський (Севастополь). Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені у 19-21 ст. під час археологічних досліджень Криму.

Коли Росія окупувала Крим, артефакти знаходилися в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Там проходила виставка "Крим: золото й таємниці Чорного моря". Росіяни намагалися добитися повернення "скіфського золота" до окупованого ними півострова. Втім, у червні 2023 року Верховний суд Нідерландів поставив крапку в цьому історичному рішенні й підтвердив необхідність повернення артефактів Україні.

Крім того, нинішня виставка також розповідає про розграбування росіянами археологічної спадщини Криму. Експозицію скіфського золота можна буде подивитися у стінах Скарбниці до остаточної деокупації Криму. Після неї колекцію перемістять на територію півострова.

У відкритті виставки "Скарби Криму. Повернення" взяла участь дружина президента Олена Зеленська, в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, директор Національного музею історії України Федір Андрощук та інші гості. Для відвідувачів виставка запрацює вже завтра, 5 липня.

Дружина президента зізналася, що вже мала нагоду побачити деякі предмети з експозиції: "У лютому цього року, показуючи музеї Києва чоловіку Прем’єр-міністерки Данії Бо Тенгбергу. Прикраси пізньоскіфського та гунського часу, бронзовий посуд римської доби, китайські предмети I тисячоліття до нашої ери тоді щойно повернулися з Нідерландів і оформлювалися в експозицію".

Як зазначила Зеленська, відкрита нині експозиція демонструє 10 довгих років судів та блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників та дипломатів. "Запрошую всіх подивитися на наш видатний спадок. Бо справжні національні скарби – не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям і збагачує розмаїттям навіть не одну державу, а цілий світ. Вірю: так само, як ці скарби, повернеться додому й Крим, щоб бути частиною вільного світу. І тоді скіфське золото повернеться вже до кримських музеїв", - додала вона.