Відповідна петиція зареєстрована на сайті Київської міської ради.

Автор ініціативи Антон Осьмак подав ідею перейменувати на честь пілота Андрія Пільщикова вулицю Зеленогірську в Києві. За його словами, цей топонім з’явився в українській столиці в 1955 році на згадку про російське місто Зеленогорськ.

Вулиця Зеленогірська бере початок від проспекту Повітряних Сил і, на думку автора петиції, після зміни назви на честь Андрія Пільщикова може створити на мапі Києва символічний зв’язок українських авіаторів минулого (Олега Антонова, Левка Мацієвича) і героїв сучасності.

«З початком широкомасштабного російського вторгнення “Джус” боронив небо України в складі 40 бригади тактичної авіації — “Привидів Києва” та доклав чимало особистих зусиль, аби наблизити рішення країн Заходу про надання Україні літаків F16», — зазначає автор петиції.

Він також вважає, що столиці час позбуватись усього російського й шанувати справжніх героїв, які наближають перемогу України.

Про Андрія Пільщикова

Льотчик Андрій Пільщиков, відомий за позивним «Джус», народився у Харкові та вісім років життя присвятив авіації. Він був одним із «Привидів Києва», і на початку повномасштабного російського вторгнення у складі 40-ї бригади тактичної авіації захищав небо Київщини.

Капітан Андрій Пільщиков, військовий пілот винищувача МіГ-29, здійснив сотні бойових вильотів, за що йому було посмертно присвоєно військове звання «майор».

На жаль, «Джус» та ще двоє пілотів з Васильківського загону загинули на Житомирщині. 25 серпня 2023 року в результаті зіткнення навчальних літаків Л-39 під час тренувального польоту відбулася авіакатастрофа. Державне бюро розслідувань (ДБР) наразі вивчає обставини трагедії, попередня кваліфікація — порушення правил польотів або підготовки до них.