У Києві ліквідували ще одну масштабну схему ухилення від мобілізації, яка діяла на Київщині. До оборудки причетний засновник відомої юридичної компанії зі столиці.

Джерело: СБУ, поліція, прокуратура.

Діючи під прикриттям надання адвокатських послуг, він організував продаж фіктивних документів для уникнення призову та незаконного виїзду чоловіків за кордон.

Встановлено, що засновник юридичної компанії, адвокат Ради адвокатів Київської області, пропонував вирішити питання з ТЦК, військово-лікарськими комісіями, Державною міграційною службою та прикордонниками щодо оформлення документів, які дають можливість зняти особу з військового обліку як непридатну до військової служби у воєнний час. Це давало підстави чоловікам для подальшого безперешкодного виїзду з України.

Важливо знати: Підроблені "консульські" посвідчення за $10 тис. для перетину кордону ухилянтами — СБУ викрили "схему" на Київщині

За наявними даними, вартість таких «послуг» становила від 3 до 50 тис. американських доларів з одного ухилянта. Сума залежала від терміновості «замовлення».

Найбільшим «попитом» у фігуранта користувалися меддовідки ВЛК щодо непридатності до служби за станом здоров’я, зокрема через наявність І-ІІ груп інвалідності. При цьому його клієнти не проходили військово-лікарську комісію, а «документи на списання» з лав потенційних призовників забирали прямо з офісу адвоката. Для маскування оборудки юрист укладав із військовозобов’язаними клієнтами офіційний договір про правову допомогу. Крім того фігурант пропонував ухилянтам допомогу із подальшою легалізацією після втечі за межі України. Для цього він оформлював фіктивні документи про навчання клієнтів у зарубіжних закладах вищої освіти.

Також повідомлялось: За $12 тис. ухилянт ставав волонтером — столичні правоохоронці викрили схему керівника БФ для переправлення осіб через кордон

Правоохоронці затримали фігуранта в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України в особистому кабінеті під час отримання ним 45 000 доларів від одного з клієнтів.
Популярні новини зараз

У Києві затримали на хабарі проректора НУБІП, який допомогав уникнути мобілізації через аспірантуру

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

Бориспіль за ₴29,3 млн ремонтуватиме котельню

Столична блогерка вчергове похвалилась їздою в комендантську годину та ще й під рос-музику

Показати ще

Під час обшуків за місцем роботи та проживання фігуранта виявлено фіктивні документи на понад 244 тис. доларів США. Також вилучено ще понад 130 особових справ клієнтів, які звернулись до цього адвоката для оформлення так званих «білих квитків» в обхід законодавства.

Читайте також: ДБР завершило розслідування справи воєнкомів у Києві, які створили схему "ухилення від мобілізації"

Наразі слідчі повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України - незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинені з корисливих мотивів. Санкція статті передбачає до дев’яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років з конфіскацією майна.
Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Раніше Хрещатик писав: Ексдепутатка щомісяця «заробляла» на ухилянтах до $100 тис.