Про це повідомляють журналісти «Ґрат» і «Суспільного» із зали суду.

Під час засідання Павло впав на лаву в залі. Лікарі «швидкої» надавали йому допомогу понад пів години. Через це суддя вирішила відкласти розгляд справи на 30 вересня. Це сталося не вперше — до того розгляд вже переносили.

Водночас митрополиту продовжили запобіжний захід ще на два місяці. Так, до 21 жовтня він має перебувати у своєму будинку в селі Воронки Бориспільського району Київської області.

За що судять Павла?

Слідчі СБУ 1 квітня 2023 року повідомили намісникові Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП Павлові про підозру за ч. 1 ст. 161 і ч. 1 ст. 436-2 ККУ. У нього вдома та в Лаврі провели обшуки. Павло заявив, що йому вручили повідомлення про підозру за підтримку російської агресії проти України й нібито за те, що він назвав настоятеля Православної церкви України Епіфанія розкольником.

Служба безпеки пояснила, що зібрала обґрунтовану доказову базу про причетність Павла до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування й заперечення збройної агресії рф проти України. СБУ також опублікувала перехоплення телефонних розмов митрополита Павла, де той з-поміж іншого радіє тимчасовій окупації Херсона й заявляє, що в західних регіонах України немає українців.

Сам митрополит заявляє, що завжди засуджував «усілякі спроби проти нашої держави, і того, що зробила росія, путін, у жодному разі виправдати не можна».

13 липня 2023 року правоохоронці оголосили йому нову підозру за тими ж двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 161 та ч. 3 ст. 436-2. За це йому загрожує до 8 років ув'язнення.

Читайте також: Суд зняв електронний браслет з підозрюваного у розпалюванні релігійної ворожнечі митрополита УПЦ (МП) Павла