Перша партія новеньких автобусів Anadolu Isuzu Citiport 12 з Туреччини приїде до Києва наприкінці 2024 року. Вона буде пофарбована у традиційний для машин Київпастрансу жовтий колір та, найімовірніше, матиме таке саме інформаційне табло українського виробництва, як інша муніципальна техніка столиці.

<a href=

Всього міська влада закупила 85 таких автобусів.

Візуалізацію Anadolu Isuzu Citiport 12, адаптованого до київських умов, створили ентузіасти з "Управи КПТ" - це неформальний паблік КП "Київпастранс". Тут не лише намалювали майбутні київські автобуси, а й розповіли про їхні особливості. По-перше, вся техніка буде "вдягнута" у звичну для киян ліврею жовтого кольору. По-друге, "Анадоли" матимуть повністю ізольовану від пасажирського салону кабіну водія - цю опцію на турецьких автобусах робитимуть вперше.

Візуалізація - з сайту.

По-третє, усі автобуси, найімовірніше, будуть обладнані інформаційною системою українського виробництва - і скоріше за все нею стане Гранато, така, що й нині встановлюється у київських автобусах МАЗ-203, що курсують Києвом сьогодні. Бортовий номер збоку розміщуватиметься, ймовірно, за маршрутовказівником на лінії фальшвікон. А задня частина автобусів нагадуватиме ті ж таки МАЗ-203.

Коли і де очікувати на нові автобуси?

Самі ж автобуси, за прогнозом транспортників, приїдуть до Києва наприкінці року. На маршрут вони, щоправда, вийдуть пізніше, між прибуттям техніки та початком експлуатації пройде від кількох тижнів до місяців. А розподілять машини, кажуть в "Управі КПТ", між всіма чотирма київськими автобусними парками. За прогнозом фахівців з пабліка, пріоритетними маршрутами стануть №62, 24, 55, 109, 111, 69, 72, 119 та 114.

Відповідно до умов договору, перша партія автобусів має надійти до Києва не пізніше, ніж через 8 місяців після здійснення проплати - цей термін спливатиме десь наприкінці року (також слід розуміти, що між фізичною появою у Києві та виходом на маршрути пройде певний час - від кількох тижнів до кількох місяців). Загалом усі автобуси, скоріше за все, будуть розподілені у більш-менш рівних частинах між усіма 4 автобусними парками Київпастрансу, але якщо перша партія буде невеликою, то я б її очікував у АП2. Не забуваймо про те, що останні років 50 традиційно перші нові (не вживані!) автобуси, що надходять на підприємство, обов'язково слід відправити на А62, а потім можна вже відправляти їх куди завгодно. Гадаю, що в АП2 пріоритетними для них, окрім А62, стануть А24, А55, А109, А111 (але ще залежить від розподілу між колонами, бо якщо поділять порівну - чекайте їх хоч в перший день десь на А35 чи А95); у АП5 - А69, А72, А119, АП6 - А114, а також, ймовірно, майбутні маршрути через Подільсько-Воскресенський міст, АП8 - А20, А25, А118.