За даними слідства, через завищення обсягів виконаних робіт та матеріалів бюджет Києва втратив близько 777 тис. гривень із 13,3 млн гривень, витрачених на це будівництво. Вочевидь, компанія-підрядник – ТОВ “Гидротехнобур” – робила свердловини значно меншої глибини, ніж це було передбачено договорами. Цьогоріч в рамках даного кримінального провадження підозри від правоохоронців отримали п’ять осіб, які можуть бути причетні до цих “розпилів”. Серед них – директорка “Київводфонду” Світлана Козловська (на колажі) та один із її заступників. Що цікаво, на перших етапах слідства розглядалася версія, що кошти могли бути розкрадені на 7 об’єктах, а загальна сума збитків становить близько 10 млн гривень.

Як стало відомо Київвладі, відповідне слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №42023102070000096, яке було відкрито Подільським управлінням Нацполіції Києва 24 квітня 2023 року. Станом на сьогодні правоохоронці вже мають “проміжні результати” – протягом 2024 року вони повідомили про підозри низці фігурантів цієї справи, у тому числі керівництву СВКП “Київводфонд”.

Так, 5 квітня підозру отримав заступник директора з питань водного господарства цього СВКП (на сайті “Київводфонду” зазначається, що цю посаду займає Юрій Ковтун, але чи йдеться саме про цю особу, достеменно невідомо.) – йому офіційно інкримінується розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах (ч.4 ст. 191 Кримінального кодексу (КК) України). Надалі, 31 травня 2024 року, про підозру було повідомлено директорці “Київводфонду” Світлані Козловській – за ч.1 ст. 366 (службове підроблення) і ч.3 ст.191 (розтрата майна, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб) КК України.

Вручення підозри Світлані Козловській (фото столичної прокуратури)

24 вересня про підозри за вищезгаданими ч.3 і 4 ст. 191 та ч.1 ст. 366 КК України було повідомлено ще трьом особам, серед яких – посадовці компаній-підрядників та субпідрядних організацій (їм, відповідно, інкримінується привласнення цих коштів).

У рамках цього кримінального провадження правоохоронців зацікавило проведення робіт на трьох об’єктах: будівництві артезіанських свердловин малої продуктивності на вул. Вишгородській, 10 та вул. Прирічній, 19 у Оболонському районі (за цими ж адресами знаходяться бюветні комплекси, які обслуговує СВКП “Київводфонд”.) і бюветного комплексу на бульв. Перова, 40-А у Дніпровському районі Києва. Відповідні договори у період з квітня 2020 року по вересень 2021 року було укладено між СВКП “Київводфонд” і ТОВ “Гидротехнобур”. Загальна вартість робіт за цими угодами мала б скласти майже 13,4 млн гривень, але в результаті підрядник отримав дещо менше коштів – 13,3 млн.

В ході розслідування правоохоронці з’ясували, що до низки актів виконаних робіт по вказаним договорам було внесено відомості стосовно таких обсягів цих робіт та витрачених матеріалів, які не відповідають фактичним обсягам. Тобто, йдеться про те, що по факту підрядник зробив менше, ніж було передбачено угодами, але отримав саме стільки коштів, скільки цими ж договорами йому було “обіцяно”.

Наприклад, під час геофізичних досліджень, які були здійснені в рамках судової будівельно-технічної експертизи по будівництву свердловини на вул. Вишгородській, 10, було встановлено, що її глибина становить 158,8 погонних метрів замість 270 погонних метрів, які були заявлені в проєкті. При цьому, відповідно, для будівництва свердловини було витрачено менші обсяги труб, ніж зазначалося в угоді. За даними правоохоронців, наслідком цього стало нанесення столичній громаді збитків саме за цим об’єктом на суму 586,08 тис. гривень. Ще 191,6 тис. гривень за схожих обставин було втрачено під час проведення робіт на двох інших вищезгаданих об’єктах. Таким чином, загальна сума збитків склала 777,7 тис. гривень.

Скріншот судової ухвали по цій справі від 28 серпня 2024-го

Слідчі вважають, що у таких втратах винне керівництво СВКП “Київводфонд”. Зокрема, вищезгаданий заступник директора підписував акти виконаних робіт по свердловині на вул. Вишгородській, 10, а керівниця “Київводфонду” – по свердловині на вул. Прирічній, 19 та бюветному комплексу на бульв. Перова, 40-А.

Зазначимо, 3 жовтня 2024 року Подільський районний суд Києва за клопотанням Нацполіції продовжив термін цього слідства, який спливав 5 жовтня, ще на три місяці. Це було пов’язано, серед іншого, з тим, що правоохоронцям треба отримати висновки деяких судових експертиз, зняти гриф таємності з носіїв інформації, здобутих під час проведення негласних слідчих та розшукових дій, додатково допитати підозрюваних тощо.

Що цікаво, на перших етапах слідства правоохоронці вивчали ще більшу кількість порушень при будівництві бюветних комплексів та артезіанських свердловин у 2020-2022 роках. Тоді слідчих зацікавила реалізація семи договорів, укладених з трьома компаніями-підрядниками на загальну суму близько 29,7 млн гривень. Станом на літо 2023 року слідчі попередньо встановили, що, відповідно до вказаних договорів, буріння 1 кв.м. свердловин коштувало 11 тис. гривень, тоді як ринкова вартість таких робіт становила 1,5 тис. гривень. За даними слідства, внаслідок такого завищення цін громаді Києва було нанесено матеріальні збитки у розмірі близько 10 млн гривень.

Декілька слів про фігурантів

Популярні новини зараз

В одному з районів під Києвом сталася стрілянина в кафе, поранено поліцейського

Постраждалі від війни діти зможуть пройти безкоштовне лікування у київському центрі ANREAL

У столиці встановили меморіальну дошку Олександру «Гряну» Грянику

У Києво-Печерській лаврі показали старовинну копію чудотворної Іржавецької ікони Богородиці, про яку писав Тарас Шевченко

Показати ще

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Гидротехнобур” було зареєстроване у грудні 2005 року. Його засновниками та кінцевими бенефіціарами зазначено мешканців Києва Яну Металіді, Олександра Яцюту і Олександра Фельгера, який також є керівником цієї компанії.

Дана ТОВка є постійним учасником тендерів, які проводять різні комунальні та державні структури України (переважно Києва та Київської області). За інформацією бази даних аналітики публічних закупівель Clarity Project, усього “Гидротехнобур” уклав з ними 40 договорів на загальну суму 27,38 млн гривень. Найчастіше до послуг цієї компанії вдавалося саме СВКП “Київводфонд” – вони уклали 8 угод на суму 14,5 млн гривень.

Як повідомляла КВ, СВКП “Київводфонд” неодноразово фігурувало в різних скандальних історіях, у тому числі – через можливі корупційні правопорушення.

Наприклад, на початку 2016 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом можливої розтрати коштів керівництвом вищевказаного підприємства. Правоохоронці попередньо встановили, що у 2015-ому “Київводфонд” обрав підконтрольні компанії для проведення ремонтів бюветних комплексів, туалетів та будівництва нових артезіанських свердловин, і завдяки цим підрядниками, які, до того ж, мали ознаки фіктивності, могло бути “розпилено” близько 15 млн гривень.

У 2018 році столична прокуратура повідомила, що у період 2014-2015 років група зловмисників, до якої входили у тому числі експрацівники “Київводфонду”, заволоділи 14 нежитловими приміщеннями, які перебували на балансі цього СВКП та розташовані переважно у центральних районах столиці та біля станцій метрополітену. За інформацією правоохоронців, загальний розмір збитків, завданих державі та територіальній громаді діями цієї групи, становило понад 10 млн грн. У результаті низка фігурантів відповідного кримінального провадження, зокрема колишній заступник директора СВКП “Київводфонд” і начальник юридичного відділу цього підприємства отримали підозри за декільком статтями КК.

Питання до діяльності “Київводфонду” неодноразово піднімали і депутати столичної міськради. Зокрема, у грудні 2018 року керівництво цього СВКП не змогло пояснити народним обранцям, скільки саме бюветних коштів підприємство планує побудувати в 2019-ому, використавши на це близько 41 млн гривень. Також у “Київводфонді” тоді не змогли ніяк довести свою ж тезу про те, що у Києві зростає відбір води в бюветах – керівництво підприємства не підтвердило факт хоча б якогось обліку цієї води.

СВКП “Київводфонд” за своїм статутом займається утриманням та експлуатацією бюветних комплексів, громадських вбиралень, фонтанів, земель водного фонду тощо. Вищезгадана Світлана Козловська очолює це підприємство з травня 2015 року (до 21 вересня того ж року – на правах “в.о.”). До цього, з 2012 року, вона керувала КП “Дирекція з обслуговування житлового фонду Деснянського району”.

У своїй діяльності СВКП “Київводфонд” підпорядковане Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (ЖКІ КМДА), який з 17 липня 2017 року очолює Дмитро Науменко. Останній, до речі, наразі знаходиться під слідством за фактом можливої розтрати бюджетних коштів на суму 1,19 млн гривень при будівництві водопроводу на вул. Зрошувальній. Сферу ЖКГ у Києві з 2014 року контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.