В експозиції представлені візуальні та текстові матеріали про 12 полеглих захисників, героїв й героїнь, зокрема: Романа Ратушного, Олександра Оксанченка, Дмитра Коцюбайла, Юрія Дадака «Руфа», Юлії Здановської, Максима Левіна, Сергія Миронова, Павла Лі, братів Котенків, Олександра Махова та Олега Куцина.

Біля кожного з героїв розповідається його життєва історія, яку також можна прочитати за спеціальними QR-кодами на виставкових банерах. Це верифікована інформація з платформи «Стріткод», яка спеціалізується на встановленні інтерактивних табличок з відомими постатями, допомагаючи українцям пізнавати власну історію.

«Для нас вони стали героями наших вулиць…Хтось з них був актором, як Павло Лі, хтось математикинею, як Юлія Здановська, хтось був громадським активістом, як Роман Ратушний та Олег Куцин. Хтось був військовим, як Дмитро Коцюбайло… У пам’ять про них ми започаткували цю виставку і хочемо зробити цю традицію вшанування через назви вулиць більш видимою, щоб це ставало частиною нашого життя», — зауважила на відкритті проєкту Інна Крупник, ініціаторка проєкту, голова ГО «Історична платформа.

За її словами, цей проєкт важливий не лише, як пам’ять про полеглих героїв. Він розповідає киянам історії цих постатей, щоб посилити українську громадянську ідентичність. Також експозиція покликана протидіяти дезінформації в історичному контексті, що у нинішніх реаліях сьогодення — також є надзвичайно важливим.

Голова інституту Національної пам’яті України Антон Дробович вважає, що питання найменування вулиць іменами учасників російсько-української війни часто викликає жваві дискусії у суспільстві.

Проте, на думку громадського діяча, існує низка постатей, щодо яких у суспільстві є консенсус, оскільки їх внесок у боротьбу проти російських загарбників є визначальним.

«Консенсус є щодо того, що історії людей, які допомагають нашій спільноті бути сильними й зберегти ідентичність, потрібно розповідати. Це мають бути зрозумілі, доступні, цікаві речі, які допомагають нам відкрити цих людей, не робити їх забронзовілими та відчуженими. Це приклад якісної роботи, якою хочеться ділитися», — вважає Антон Дробович.

Співзасновниця Платформи пам’яті Меморіал Гаяне Авакян на відкритті виставки зазначила:

«Цей спільний проєкт був для нас важливим, бо наші цінності тут збігаються: персоніфікація історій, перетворення цифр статистики загиблих на імена. Важливий запит на справедливість, який ми тут теж бачимо, це те, що в одній виставці представлені й історії полеглих військових, і історії загиблих цивільних. Але у цього проєкту попереду дуже багато роботи й історій героїв, які ще треба розказати».

Популярні новини зараз

На Київщині прокоментували підготовку регіону до опалювального сезону

Подолав 1,5 км, аби побачити брата — поліцейський Фастівщини повернув 5-річного хлопчика додому

Розслідувачі Bihus.Info знайшли, як друзі голови фракції Порошенка в Київраді заволоділи комунальними обʼєктами

У КМДА вирішили звільнити директора КП, що організовує ярмарки, який "не знає, куди діваються зароблені кошти"

Показати ще

За словами організаторів, подібні експозиції вже найближчим часом будуть представлені у Луцьку та Вінниці.

Організатори проєкту — громадська організація «Історична платформа» за підтримки Українського культурного фонду. Партнери: Український інститут національної пам’яті, Платформа пам’яті «Меморіал».

Куратор виставки — Сергій Федоров, головний художник проєкту «Стріткод»; дизайнери — Олександр Івашко та Поліна Полівод.

Банерна експозиція «Герої наших вулиць» триватиме до 22 листопада.